fbpx
3.5 C
София

FCC официално обяви Huawei и ZTE за заплаха за сигурността на 5G

Най-четени

Федералната комисия по съобщенията на САЩ (FCC) обяви във вторник окончателното си решение да класифицира китайските технологични компании Huawei и ZTE като заплаха за националната сигурност. Официалното обозначение дойде от Бюрото за обществена безопасност и вътрешна сигурност на FCC. Това означава, че фондът за внедряване на петото поколение мобилни мрежи в САЩ, който към момента е на обща стойност от 8,3 милиарда щатски долара на година, не може да бъде използван за закупуване и поддръжка на оборудване от двата китайски технологични гиганта, като забраната идва в опит да се осигури защита на сигурността на американските комуникационни мрежи.

Решението идва, след като FCC през ноември 2019 г. прие забрана за използване на този фонд отново за закупуване на оборудване от Huawei и ZTE, а заповедта от вчерашния вторник на агенцията е окончателно решение, като за вземането му са разгледани всички доказателства събрани от американското правителство.

„Въз основа на огромната тежест на доказателствата, Бюрото определи Huawei и ZTE като рискове за националната сигурност за комуникационните мрежи на САЩ и за нашето 5G бъдеще. И двете компании имат тесни връзки с Китайската комунистическа партия и военните структури на Китай“, каза Айт Пай, председател на FCC.

Подкрепа от китайските власти

Миналата седмица администрацията на Тръмп обяви констатацията си, че Huawei е подкрепяна от китайската армия. Пентагонът изпрати до Конгреса документ, съдържащ имената на 20 китайски компании, за които е установено, че са подкрепяни от Народоосвободителната армия, като в този списък влиза и името на Huawei.

„Тъй като Китайската народна република се опитва да размие границите между гражданския и военния сектор, познаването на източника на технологиите, с които работим, е от решаващо значение. Този списък ще бъде полезен инструмент за правителството на САЩ, компаниите, инвеститорите, академичните институции и партньорите да провеждат надлежна проверка по отношение на партньорствата с тези организации“, казва Джонатан Рат Хофман, помощник на министъра на отбраната по публичните въпроси.

През февруари FCC започна да събира данни от американските мобилни оператори, които използват оборудване от Huawei и ZTE, за да помогне на по-малките оператори в извънградските райони на САЩ, да продължат да използват мрежова техника от двете компании, тъй като тя е по-евтина и им позволява да запазят достъпността на услугите си. През март президентът Тръмп подписа законодателство, което забранява на операторите да използват държавни средства за закупуване на мрежово оборудване от Huawei и ZTE.

Huawei бе поставен в черния списък на Съединените щати през май 2019 г., когато Доналд Тръмп подписа изпълнителна заповед, която забранява на американските предприятия да имат бизнес отношения с Huawei и определи дружеството за заплаха за националната сигурност.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини