FDA може скоро да одобри еднодозовата ваксина на Johnson & Johnson

0
412

Консултативният панел към Американската администрация по храните и лекарствата препоръча еднократна доза от ваксината срещу COVID-19 на Johnson & Johnson да получи зелена светлина от FDA. Консултативният съвет на Агенцията за ваксини и свързани биологични продукти единодушно гласува в петък следобед ваксината да бъде одобрена.

Следващата стъпка, за да започне разпространение на ваксината, ще бъде тя да получи спешно разрешение за употреба от самата FDA.

В началото на февруари, седмица след като обяви, че нейната еднодозова ваксина е на 66% ефективна в предотвратяването на COVID-19 в глобалните клинични изпитвания, Johnson & Johnson подаде заявление, с което иска FDA да даде разрешение за спешна употреба на ваксината – каквито вече е издала на ваксините от Pfizer и Moderna. Така ваксината на J & J ще бъде третата ваксина с разрешение за спешна употреба, след като другите две получиха одобрение през месец декември. В същото време ще бъде и четвъртата одобрена ваксина за употреба в световен мащаб, тъй като в много страни по света се доставя и ваксината на Astra Zeneca, разработена в сътрудничество с Оксфордския университет. За разлика от ваксините на Pfizer, Moderna и Astra Zeneca, ваксината на Johnson & Johnson се прилага само с една доза.

По-рано този месец президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че страната е закупила достатъчно ваксини на Pfizer и Moderna срещу COVID-19, за да бъдат имунизирани 300 милиона души до края на месец юли – макар че това не означава, че всички ще бъдат ваксинирани дотогава.

„Вече закупихме достатъчно ваксини, за да ваксинираме всички американци“, каза Байдън. Всъщност ваксинирането на всички американци може да отнеме повече време, тъй като кампаниите по ваксиниране се управляват по различен начин на щатско и градско ниво, но въпреки това надеждите да се изравни кривата на случаите в една от страните, дала най-много жертви в робата с COVID-19, са изключително високи.

Ако ваксината на Johnson & Johnson бъде одобрена от FDA това означава, че много други правителства и политически възли може също да ѝ се доверят и да започнат да я внасят, в това число и на територията на ЕС. Наличието на повече одобрени ваксини означава повече възможности за по-бързо слагане на край на пандемията.

1 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари