fbpx
3.9 C
София

FDA одобри поставянето на трета доза ваксина в специални случаи

Най-четени

Американската администрация по храните и лекарствата одобри поставянето на трета доза от ваксината за напълно ваксинирани вече хора, които имат определени състояния, водещи до компрометиране на нормалното функциониране на имунната система. Третата доза от ваксината трябва да бъде от същия производител, от който са поставени предишните две дози ваксина – Pfizer или Moderna (ваксината на AstraZeneca на този етап не е разрешена за употреба в САЩ).

Агенцията е разрешила трета доза от ваксината и за хора, които са били реципиенти на трансплантирани органи, както и такива, „които са диагностицирани с всякакви състояния, за които се счита, че носят високо ниво на компрометиране на имунната система“. За поставянето на трета доза от ваксината трябва да са минали най-малко 28 дни от поставянето на втората доза, с която хората към момента се считат за напълно ваксинирани, независимо от придружаващите ги медицински състояния.

„След задълбочен преглед на наличните данни, FDA определи, че тази малка, уязвима група от хора може да се възползва от трета доза на ваксините на Pfizer-BioNTech или Moderna”, каза д-р Джант Уудок, директор на FDA.

Американската агенция по храните и лекарствата на САЩ трябва да се срещне с Центровете за контрол и превенция на заболяванията в страната днес, за да бъдат обсъдени подробностите. Междувременно, тъй като делта вариантът на коронавируса продължава да заразява американците, Сан Франциско последва администрацията на Ню Йорк, като вече изисква доказателство за приключен пълен цикъл на ваксиниране от всички хора, които искат да посещават барове, ресторанти и фитнес зали на закрито.

Най-големите опасения на правителството на САЩ към този момент са дали делта варианта няма да елиминира постигнатия висок напредък във ваксинационната кампания, както и успехите при потушаване на възможната здравна криза и тежки ефекти от пандемията, които като чели страната започна, макар и с бавно темпо, да изоставя.

Досега хората, които приемат различни медикаменти за потискане на работата на имунната система, поради заболявания, които изискват това, както и всички останали, които имаха едно или друго медицинско състояние, което отслабва работата на имунната им система, нямаха яснота дали получават достатъчно добро ниво на защита срещу заразяване или развиване на тежки симптоми на коронавируса. Към момента информацията не е еднозначна и учените от различни точки на света са далеч от консенсус, но фактът, че САЩ приема поставянето на трета доза от ваксината за хората в тези ситуации, дава индикация, че достатъчно авторитетни учени намират третата доза за необходима. Към момента няма достатъчно изследвания, за да се потвърди дали имунокомпрометираните хора получават достатъчно добра защита от две дози на ваксината, така че да имат еквивалентен процент на предпазване от развитие на тежки симптоми и хоспитализация, спрямо всички останали.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини