fbpx
16.8 C
София

FedEx иска да сведе въглеродните си емисии до нула до 2040-та година

Най-четени

FedEx ще похарчи около 2 милиарда щатски долара за „първоначални инвестиции“, за да стане въглеродно неутрална до 2040 г., обяви днес компанията. Този ход идва, тъй като много от най-големите световни производители на автомобили се ангажират да премахнат автомобилите с въглеродни емисии през следващите няколко десетилетия.

Американската куриерска компания твърди, че е най-голямата товарна авиокомпания в света с над 650 собствени самолета в експлоатация. Като такава тя има особено голям въглероден отпечатък, което прави обещанието ѝ да стане напълно въглеродно неутрална масивно предизвикателство.

Парите ще бъдат вложени в три ключови области

Парите ще бъдат изразходвани в три ключови области: електрификация на превозните средства, устойчива енергия и улавяне на въглеродните емисии. FedEx също така ще дари 100 милиона долара за усилията на Йейлския университет за разработване на нови начини за улавяне на въглеродните емисии в атмосферата, което ще помогне за елиминиране на негативните ефекти на вече отделените емисии във въздуха, ако бъде постигнато. Компанията заяви, че първоначално ще финансира различни изследвания, за да помогне за „компенсиране на емисиите на парникови газове, еквивалентни на настоящите емисии на авиокомпаниите.“

Но по-голямата част от средствата ще бъдат изразходвани за закупуване на нови превозни средства, които ще се движат с електрическа енергия и ще заменят бензиновите превозни средства, които компанията понастоящем използва. Поетапното отпадане на двигателите с вътрешно горене ще се осъществи през следващите няколко години, като целта, която компанията си поставя на този етап, е 50% от пратките чрез FedEx Express да бъдат доставяни с електрически превозни средства до 2025 г. До 2030 г. 100% от доставките трябва да бъдат чрез електрически превозни средства, ако планът бъде постигнат.

Но истинско предизвикателство ще бъде премахването на въглеродните емисии от въздушните доставки на FedEx. Докато UPS е известна със своите наземни доставки, FedEx е предпочитана заради своите глобални експресни доставки. И макар да има голям напредък в пускането на нови електрически наземни превозни средства, процесът по премахване на емисиите от авиационната индустрия е много по-бавен.

Ето защо целта на FedEx да стане напълно въглеродно неутрална изглежда като от далечното бъдеще. Световните производители на автомобили като Volvo, Ford, General Motors и други са си поставили подобни срокове през следващото десетилетие. Но електрифицирането на наземните превозни средства дори може да изглежда просто в сравнение с изграждането на флот от незамърсяващи самолети.

Понастоящем FedEx експлоатира 118 изцяло електрически камиона и 364 търговски хибридни камиона, казват от компанията. Това е малка част от общо 43 000 моторни превозни средства, които компанията използва в момента.

Компанията заявява, че също така ще се стреми да елиминира въглерода, произведен от нейните съоръжения за опаковане и доставка. Това може да бъде постигнато чрез „въглеродно неутрални предложения за корабоплаване и устойчиви решения за опаковане“, както и чрез инвестиции във възобновяема енергия.

Забележително е, че FedEx не e заявила дали смята да въведе въглеродни компенсации като начин за постигане на пълен въглероден неутралитет, въпреки че инвестицията на предприятието в изследователски проект на Йейлския университет може да се разглежда като такава. Въвеждането на компенсации за произведените въглеродни емисии се превърна в стандартен начин за автомобилните компании и други фирми да компенсират природата и обществото (доколкото това е възможно) за своите въглеродни емисии, като инвестират в проекти за възобновяема енергия или за опазване на околната среда, насочени към укрепване на способността на горите да съхраняват естествено въглеродни емисии. Но има все повече доказателства, че компенсациите, които някои компании са предприели и въвели, далеч не са успели да забавят глобалното затопляне и вместо това са дали легитимно на компаниите да продължават да замърсяват.

FedEx, която е базирана в Мемфис, Тенеси, е най-новата гигантска корпорация, която е дала конкретен ангажимент да стане неутрална спрямо въглеродните емисии при това само след две десетилетия. United, Delta и JetBlue вече публично заявиха, че ще елиминират всичките си емисии през следващите няколко десетилетия. А Uber и Lyft се ангажираха да станат неутрални откъм въглеродни емисии в подобен срок. Разбира се, тенденцията е обхванала и много други компании от различни сектори от превоза на стоки и товари – като автомобилният лидер General Motors, лидерът в онлайн търговията Amazon, някои производствени изпълнители на Apple и редица други корпорации. Предстои да разберем как всички те възнамеряват да изпълнят своите планове и до каква степен това ще бъде реализирано в обявените и рекламираните от тях срокове. Темата да въглеродните емисии вече е и политически натоварена, след като администрацията на новия президент на САЩ Джо Байдън показа ясния си и категоричен фокус върху намаляването на въглеродните емисии, така че компаниите имат допълнителен стимул публично да обявяват отрано своите планове в тази насока.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Asus Chromebook CX9 – един от най-добрите от вида си

Бърз софтуер, мощна конфигурация и интелигентен дизайн са част от предимствата на компактната машина През 2022-а Chromebook от екзотика се превърна в нещо добре познато...

Подобни новини