Fibank стартира портал за доставчици на платежни услуги съгласно ЗПУПС и PSD2

Разговаряме с Петър Колев, директор „Информационни технологии“ в „Първа инвестиционна банка“ АД (Банката), относно новите възможности, които се откриват пред клиентите, тяхната сигурност и предизвикателствата, които имат банковите институции през 2019-а година.

15
3743

С Директива 2366/2015 на ЕС, известна като PSD2 (Payment Service Directive 2) ще настъпят немалко промени в онлайн банкирането, което ползваме в наши дни. Причината за това е най-вече, че с нея се въвежда нов модел на възможност за достъп до определена информация  за клиентски сметки и платежни услуги, извършвани през интернет.

От 14 септември 2019 г. клиентите на всяка една банка в ЕС, в това число и в България, ще могат да използват трети страни (външни доставчици), които при изпълнение на предвидените регулативни изисквания ще могат да осъществяват новите услуги по PSD 2.

Какво означава това?

От едно приложение за телефон, да речем, не само ще можете да следите всичките си банкови сметки и да правите разплащания, но също така в скоро време е съвсем възможно да използваме Facebook, Google, Amazon или друга подобна компания, за да извършваме плащания, без обаче тя да притежава парите ни – те остават на сигурно място в банката – както и досега.

Във връзка с многото въпроси и притеснения около сигурността, решихме да се срещнем с Петър Колев, директор  „Информационни технологии“ в Първа инвестиционна банка. В духа на изискванията на PSD2, Банката наскоро стартира API Портал за разработчици, с който всеки желаещ и имащ необходимите лицензи, за да го направи, може да започне работа в партньорство с Банката.

Стартираният от Fibank портал на адрес: psd2dev.fibank.bg дава на практика възможност на трети страни – доставчици (TPP или Third Party Providers) да настроят системите си за достъпване на селектирана информация в съответствие с нормативните разпоредби, за иницииране на плащания и потвърждение за наличие на средства при платежни инструменти, свързани с карти. Бързаме да уточним, че както при нас, така и при останалите банки предоставянето на информация, както и извършването на другите, услуги съгласно PSD 2, ще се извършва след съгласие на клиента.

Благодарение на този портал, желаещи могат да се регистрират, да разработват и тестват свои технически решения и приложения, както и разработчиците им да получат необходимата документация и поддръжка, при което нивото на сигурност за клиентите остава високо, но възможностите се разширяват.

Регулацията е написана така, че да е изцяло в защита и полза на потребителите и да им осигури допълнително средства и канали за управление, и достъп до техните сметки в съответните банкови институции.

На 14 март пуснахме тестовите системи, а от 14 септември официално ние, както и всички банки, ще сме задължени в работна среда да предоставим такъв достъп, който включва осигуряване на възможност на трети страни да се свързват с нас и да получават достъп до информация, както и да инициират плащания по нареждане на клиентите.

Fibank ускори пускането на продукционна среда за третите страни, като стартира портала на 14 юни. Оттогава той е достъпен за реална работа на партньори – лицензирани TPP, а не само за разработчици, на адрес: https://psd2dev.fibank.bg/fibank/psd2/. По този начин се стремим да натрупаме опит, да създадем партньорства и да осигурим на клиентите своевременно възможно най-добрия подход при осигуряването на новите услуги.

Това е една сравнително нова област в банковото обслужване на нашите клиенти и няма практика в България. Искахме да започнем по-рано, за да видим какви бизнес възможности ще се появят и какъв ще е интересът.

Ще обогатим информацията си и ще предоставяме по-интересни и полезни услуги за нашите клиенти. Банката е в две роли. В класическата си роля на банка сме предоставили възможност за машинно свързване на съответните системи към нас, така че да се черпи необходимата за изпълнението на клиентските нареждания през трети страни информация или да се инициират плащания при спазване на регулативните изисквания.

Втората ни роля, когато Банката вече за други е трета страна, ще стане съвсем ясна на 14 септември, но мога само да кажа, че работим по нея и ще предоставим най-доброто решение на клиентите.

Порталът, който стартирахме, не засяга по никакъв начин сигурността на нашите клиенти, техните банкови сметки, тяхната банкова тайна

Директивата има ясни технически стандарти, които сме спазили и е много точно описано кой и как може да осъществява достъп до необходимата за изпълнението на новите услуги информация. При това след изричното съгласие на клиента. Регулацията гласи, че трета страна може да достъпва информация за даден клиент само тогава, когато той е предоставил съгласие за това и го е опознала по надлежния и съответен начин.

Важно е също така да отбележим, че PSD 2 не предполага достъп до нищо друго освен разплащателни сметки и до иницииране на плащания от тях. Никакъв друг банков продукт не би трябвало да бъде достъпен до трета страна.

А това се извършва винаги с двуфакторна идентификация: „нещо, което знам, нещо, което притежавам и нещо, което съм“. Това на практика означава, че информацията ще може да е достъпна само след въвеждането на поне две от например: парола, регистрирано устройство на потребител и негови биометрични данни.

Новата директива открива редица възможности пред третите страни доставчици, които вече имат възможност да тестват своите услуги в отворения от Банката портал за тях. Първите услуги за крайни клиенти ще са налични през есента. В резултат от новите регулации може да се заключи, че банковият сектор се раздвижва и интересните неща за него тепърва предстоят.

15
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
10 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Femrin Trujillo
Femrin Trujillo

тва е пълна тъпотия, за къв чеп бих искал да използвам трето лице за тези услуги и каква е идеята зад всичко това …? Дадена банка си има апликация и точка, така или иначе им плащам на банката за услугите й с всичките малки такси а сега дай и някой дург да знае колко пари имам и кво пазарувам.

Ники
Ники

Доколкото разбирам, това ще бъде възможност за всички банки в ЕС – идва от прословутата директива PSD2, с която ще се променят много неща в банкирането. Въпрос на време е да видим какво ще ни предложат и останалите наши банки.

Станимир
Станимир

Идеята е да можем да си виждаме всички сметки от всички банки, както и да нареждаме плащания от всичките- и това да е през едно приложение, а не както е в момента- да трябва да държа няколко приложения, минимум по едно за всяка банка, а на някои- и отделни приложения за софтуерен токен.
Да можем да си виждаме всичко на едно място би било голямо улеснение, поне за мен, но разбира се- всеки сам си решава.

Политрук
Политрук

Въпроса е евреина от САЩ да ти знае парите за да може да сметне как да ти ибе мамката

Fermin Trujillo
Fermin Trujillo

незнам как е в БГ и колко сметки ползват там хората но тук в скандинавия повечето си държим парите в 1 банка, или казано на кратко, колкото повече банкови сметки и карти ползваш в 1 банка толкова повече отстъпки имаш спрямо такси, лихви и намаления в магазини, самолетни билети и т.н. така че от моя гледна точка невиждам смисъл от това, нека някой друг да сподели също че ми стана интересно..

Пеньо
Пеньо

От Фибанк останах с лоши впечатления. Счупих си телефона, отидох в офис и искаха да попълня заявление за деактивиране на софтуерния ми токен, с което си блокирах достъпа до онлайн банкирането. После ходих втори път – да влизам с парола. Трети път – да активират новото мобилно приложения. И четвърти път – за да активират новия токен. А с една друга банка, активирането на токена стана по телефона за 2 минути. Еми, сори, ама то от толкова много „сигурност“ ме изгубиха като клиент. Разбирам офиса да е под мен, ама да съм от друг град и да пътувам 30 км… Виж още »

Палуестиниец
Палуестиниец

Всеки си има предпочитания. Някои държат много на сигурността.

Лилия
Лилия

На някой може да му се струва несигурно, но в подобна система могат да се включат само проверени доставчици, изпълнили редица изисквания и само след съгласие на клиента, но в крайна сметка парите остават на сигурно място в банката, което е най-важното

Иван
Иван

От проверките на ЕЦБ на 6 банки се вижда, че Фибанк не са стабилна банка. Тъй че каквото и да правят…

Андрей
Андрей

Нищо такова не се вижда и не се разбира. Всички банки минават успешно стрес теста, само за две има препоръки, които вече се изпълняват. Това е, всичко друго са само предположения. Нека да не се създава излишна суматоха.

пипи
пипи

Иванушка, тъпо тролче, точно обратното се вижда, ама то требе акъл да разбереш като четеш.

111
111

Пипи, е хайде обясни на нас тъпите, какво значи – има нужда да осигурят допълнителни капитали, за да може да посрещнат кризисни ситуации? За мен това значи – ако утре стане проблем, тази банка няма да може да се справи добре със ситуацията. За другите 4 явно нещата са ок.

111
111

Сега прегледах доклада. При една от кризисните ситуации, на ПИБ и липсват над 260 милиона евро, за да се оперира.

Стоян
Стоян

Истината, е че ПИБ доста свободно раздават кредитни карти. Почти всеки, който е поискал е получил. Миналата седмица ми одобриха КК, чак се учудих, защото очаквах да ми я откажат. Понеже в момента съм с 2 деца, жена ми е само на майчинство, имам ипотека, стоков кредит, овърдравт и друга кредитна карта за 6000лв общо. И то при обявен от мен нетен доход малко над 1000лв. И ми дадоха без проблем КК за нови 4К. Вярно кредитното ми досие е идеално – няма 1 забавяне на нито една вноска по каквото и да е било. Обслужвам си картите редовно. Но… Виж още »

Чуденко
Чуденко

„Съгласие на клиента“ в превод означава 50 страници документ с правна терминология в края на който има единствена възможност „Agree“.