Преходът към възобновяема енергия, електромобили и нисковъглеродна икономика вече не може да бъде спрян, доказва статията „Големият зелен взрив“, публикувана във Financial Times, най-авторитетното бизнес издателство в света.

Самата статия започва с интересна история за компания, създала нова турбо система за двигателите с вътрешно горене, която автомобилните производители не поискали да внедряват, понеже „вече на никой не са необходими нови устройства за автомобили с изкопаеми горива„. Вместо това, автомобилните компании инвестират всичко за изследвания и разработки на електромобили.

Продажбите на електромобили, които преди 8 години бе трудно въобще да бъдат намерени, растат в геометрична прогресия“ – каза кореспондентът на Financial Times Пилита Кларк. „Този процес се ускорява от понижаването на цените на акумулаторните батерии„. И наистина, един от ключовите фактори за този ръст е масовото понижаване цените на акумулаторите и повишаването на тяхната производителност. Тези процеси оказват влияние не само на транспорта, а и на бързото разпространение на възобновяеми източници на енергия.

Цените на акумулаторните батерии паднаха двойно от 2014 година до днес. Най-голямата енергийна компания в Европа – Enel прогнозира към 2021 година падане на цените с още 30%

Статията завършва с цитат на думите на Еди О’Конър, президент на Mainstream Renewable Power, ирландският производител на вятърни електроцентрали: „Изкопаемите горива изгубиха, просто останалият свят все още не е разбрал това

ДОБАВИ КОМЕНТАР

16 коментара за "Financial Times: „Изкопаемите горива изгубиха, но светът още не е разбрал това“"

Извести ме за
avatar
Сортиране по:   нови | стари | оценка