Financial Times: Nikola лъже и за дизайна за своя електрически товарен автомобил

14
2010

Компанията Nikola за производство на електрически камиони отново бе уличена в лъжа. Според авторитетното издание Financial Times, както и от данните на компанията Tesla се вижда, че основателят на Nikola Тревър Милтън е закупил концепцията за външния вид на електрическия товарен автомобил Nikola One от хърватски дизайнер. Само че преди време Милтън твърдеше пред целия свят, че самостоятелно е измислил всичко по този камион.

През 2018 година товарният автомобил Nikola One се оказа в центъра на съдебен процес. Компанията Nikola заведе съдебно дело срещу Tesla, в което обвини своя конкурент в нарушаване на патентите за интелектуална собственост. В иска Nikola заявява, че Tesla е копирала от нея елементи от дизайна на One за своя собствен електрически камион Semi. Сумата, посочена като компенсация в съдебни иск бе сериозна – $2 милиарда.

Именно тогава Nikola обяви, че основателят на компанията Тревър Милтън е започна да проектира моделът One през 2013 година. Според вътрешната информация на компанията, Милтън е работил върху този проект около две години, но не останал доволен от своята концепция. Ето защо, през 2015 година наел дизайнера Стив Джанес, с когото заедно завършили разработката, Когато концепцията била готова, Nikola е изхарчила ‘няколко милиона долара’ за разработването на Nikola One, се казва в съдебния иск.

Но миналата седмица Tesla опроверга иска като доказа, че дизайнът на Nikola One не е създаден от Милтън и Джанес, а от Адриано Мудри – дизайнер от Хърватия, служител на компанията за производство на електромобили Rimac. Tesla представи пред съда оригиналните чертежи на хърватския дизайнер, но не е могла да намери данни на каква цена са били продадени тези чертежи на Nikola. Но тук изданието Financial Times се намеси и публикува информация, че основателят на Nikola е купил този дизайн през 2015 година. Изданието цитира два независими източника на тези данни. Представителите на Tesla заявиха пред съда, че Милтън умишлено е скрил тази информация от Агенцията за патенти и търговски марки на САЩ.

Според информацията на FT, Милтън безуспешно се е опитвал да уговори съвместна работа с Rimac по редица проекти. По време на свое посещение на централния офис на Rimac в Загреб, той се запознава Адриано Мудри, което е проектирал този футуристичен камион в своята дипломна работа, където му е дал името Road Runner.

FT добавя, че Милтън е купил компютърните чертежи и виртуалния 3D модел на товарния автомобил за няколко хиляди долара. Работното име Road Runner останало в продължение на няколко месеца, като вътре в компанията проектът продължава да се нарича Road Runner.

Всичко това се вижда от документите представени от FT на съда. В един от тях дори се казва, че първоначално електрическият камион се е наричал Nikola Roadrunner. Показана бе и по-ранна версия на сайта на Nikola, в която е показан камион, напълно идентичен с Road Runner.

Към днешен ден спадът в цените на акциите на Nikola унищожи всичката печалба на компанията след излизането ѝ на борсата.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
14 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари