Firefox вече показва всички данни за телеметрията, които събира

2
988

При въвеждането на about :telemetry в адресния ред на уеб браузъра Firefox, потребителят вече може да види какви телеметрични данни се събират.

Потребителите и на стабилната версия на Firefox могат да проверяват какви данни за телеметрията събира браузърът – досега тази възможност бе реализирана в тестовата версия. Достатъчно е в адресния ред да се въведе about :telemetry, след което се отваря страница с подробна информация за телеметрията, препратка за флага за изключване събирането на телеметрични данни, линкове към документация по темата и други.

Един от разработчиците на Firefox съобщи за уеб изданието ZDNet, че първоначално тази специализирана страница е била създадена, за да помогне на специалистите в настройките на браузъра. Но след това е било взето решение тази възможност да бъде оставена в стабилната версия на Firefox, за да могат потребителите да виждат какви данни за телеметрията събира Mozilla. Досега тази информация можеше да се намери само в сайта на Mozilla.

Телеметричните данни са необходими не само на разработчиците за настройка и подготовката на новите версии на Firefox, но и на портала Firefox Public Data Report, където се натрупват статистическите данни за използването на Firefox. Оставена е и възможността за изключване събирането на телеметрични средства от настройките на браузъра.

Да си припомним, че миналия месец във версия Firefox 72 бе добавена възможност за защита от проследяване цифровия профил на браузъра.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари