Firefox предизвиква Chrome с пълен гласов контрол на браузъра

3
1012

Mozilla пусна Firefox Voice – експериментална функция, която ви позволява на контролирате браузъра си единствено с помощта на гласови команди.

Можете да използвате гласа си за търсене в мрежата с предварително избраната от вас търсачка, но това не е всичко – Firefox Voice също ви позволява да управлявате разделите във вашия браузър и да контролирате възпроизвеждането на видео клипове, слайдшоута със снимки и скролване в уеб страниците.

Firefox Voice работи доста подобно на Siri, Google Assistant и Amazon Alexa като ви позволява да задавате въпроси, като използвате естествен език, а алгоритми базирани на изкуствен интелект обработват вашата заявка и ви дават необходимата информация. Можете да използвате команди от рода на „Покажи ми ревюта за Samsung Galaxy Fold“, „Потърси най-добрите оферти за iPhone 11“ или „Отвори Kaldata“.

Може да използвате команди като „Възпроизвеждане“, „Пауза“ и „Спиране“, ако сте в уеб сайт, съдържащ медийно съдържание, да поискате превод на текст от чужд език, да зададете таймер или да потърсите локация на картата. Възможно е също да намерите конкретни раздели, използвайки гласа си, да отваряте нови табове и да затваряте съществуващите, а дори можете да маркирате, копирате и поставяте съдържание от клипборда.

Как да изпробваме?

За да изпробвате Firefox Voice е необходимо да изтеглите разширението на вашият Firefox и да следвате инструкциите, като предоставите съответните разрешения. Както отбеляза Chacks, Firefox Voice използва Google Cloud Speech Service, което означава, че всички гласови команди се изпращат до сървърите на Google за обработка посредством изкуствен интелект. Mozilla обаче обяви, че Google не съхранявани никакви записи за изпращаните от потребителите заявки.

Добавена и функция, с която да изберете дали искате да разрешите вашите аудио записи да бъдат изпращани до Mozilla с цел техния анализ и подобряване на услугите, но разбира се това е напълно незадължително.

След като имате инсталирано разширението, е достатъчно просто да щракнете върху иконата на Firefox Voice в адресната лента, която след това ще се появи и да започнете да говорите. Понастоящем инструментът работи само с настолната версия на Firefox и поддържа единствено английски език, но от компанията оповестяват, че съвсем скоро ще се въведе и разширена поддръжка на много други езици, ако платформата се окаже успешна и срещне положителен обществен отзвук.

Ако изпълнението е добро и потребителите са доволни, това ще бъде първият уеб браузър с възможност за изцяло гласово управление, с което ще предизвика пряко всички свои останали конкуренти, в това число и най-популярният уеб браузър в света към момента – Google Chrome. Mozilla има навика да изпреварва тенденциите и да въвежда първа неща, които останалите въвеждат след месеци или дори години.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
U4en
U4en

тури още 2 гиги, щото иначе смуче малко

MasterYoda
MasterYoda

Щом е намесен гугъл, няма да ползваме

Боко полупроводника
Боко полупроводника

Добър ден. В Яндекс браузър има вградена Алиса и с нея си говоря от 5 години!! Едге пък ми чете текст-на български! Аз само стоя и гледам в една точка;-)