Firefox предлага нова експериментална функция за „защитена мрежа“

1
571

Mozilla възкреси своята тестова програма Firefox Test, която позволява на потребителите да тестват първи нови експериментални функции. Първата пробна версия включва нов инструмент „Частна мрежа“, за която компанията казва, че дава възможност за защита на личните данни и данните от сърфирането на потребителя, когато използва публични мрежи и обществени Wi-Fi точки.

Разработчиците казват, че това не е VPN, но принципът на работа изглежда доста сходен.

„Всеизвестно е, че в последно време непрекъснато расте търсенето на услуги за поверителност и защита на потребителските данни. Частната мрежа на Firefox е нова допълнителна функция, която осигурява защитен, криптиран достъп до мрежата, за пълна защита на предаваните данни и запазва напълно неприкосновена личната ви информация, докато използвате браузъра Firefox“, казват от Mozilla в публикация в блога си.

Според Mozilla, новата частна мрежа за Firefox предоставя „защитен мрежов тунел“, когато потребителят използва обществена гореща точка, като по този начин предотвратява прихващането на трафика от сърфирането. Освен това маскира IP адреса на потребителя, като прави невъзможно трети страни да идентифицират местоположението или страниците, които отваря потребителя.

Понастоящем тази функция е достъпна само за тестерите в САЩ, и представлява допълнително разширение за Firefox. За да го активирате, е необходимо просто да го включите от списъка с разширения в браузъра.

Това не е първият път, когато чуваме за инструмент за защитена мрежа във Firefox. През юли технологичният портал TechRadar откри скрита страница, която предлага на потребителите да се абонират за услугата срещу месечен абонамент от 12.99 $. Като се има предвид, че към момента е налична за ограничен кръг от потребители, и то само за тестерите на предварителните версии, най-вероятно компанията доразработва услугата и събира предварителни отзиви, преди официално да бъде пусната като платена услуга.

Както старшият вицепрезидент на Firefox Дейв Кемп обясни пред TehcRadar в интервю миналия месец, версиите Test Pilot имат своите ограничения, като главно участниците в този кръг от предварителни тестери на версиите на браузъра са група, избрана на случаен принцип, като единственото изискване е било да имат по-разширени технически познания от обикновения потребител, като компанията е затворила достъпа до програмата в началото на тази година.

Сега обаче програмата Test Pilot отново е възродена, като според Mozilla, вече предварително ще се тестват и други услуги и програми на компанията, освен браузъра Firefox, в това число разширения и добавки с платен абонамент.

Конкурентни браузъри, като Opera например, отдавна предлагат VPN услуга за защита на потребителските данни и трафик, като при нея тя е напълно безплатна и активирането ѝ е възможно, когато браузърът се използва в инкогнито режим.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари