Mozilla обяви план да премахне поддръжката за FTP в своя браузър Firefox. След настъпване на обявената промяна, потребителите на браузъра няма да може да свалят файлове през FTP или да виждат съдържанието на FTP връзки/папки в основния прозорец на Firefox, цитират създателите на браузъра ZDNet.

„Ние правим тази промяна, поради съображения за сигурност. FTP е несигурен протокол и няма причини, поради които да го предпочетем пред HTTPS за сваляне на ресурси. Освен това, част от FTP кода е стар, несигурен и труден за поддръжка, като са открити множество проблеми със сигурността в миналото“, аргументира решението на Mozilla Миахл Новотни, софтуерен инженер в компанията.

Той допълва, че Mozilla възнамеряват да спрат поддръжката на FTP протокола с излизането на версия 77 на Firefox, която е планирана за юни тази година. Все пак, от компанията са взели предвид това, че ще има хора, които ще им се налага да преглеждат и свалят файлове и папки чрез FTP. Именно поради това, планът е поддръжката да е деактивирана по подразбиране, но да може да се включи от настройките на браузъра от about :config страницата. Има и планове да бъде напълно поддръжката на протокола от програмата, но това се очаква да се направи на един по-късен етап – вероятно в началото на следващата година.

Mozilla следва подобно решение, анонсирано от Google за Chrome още от август миналата година. Подобно и на Chrome, промяната, свързана с пълното премахване на поддръжката на FTP няма да се осъществи веднага. Тя ще е изключена по подразбиране в предстоящата да излезе версия 81 на Chrome (забавена заради разпространението на COVID-19), а пълното ѝ изключване ще бъде направено в следващата версия.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари