25.1 C
София

Firefox ще поддържа WebP формата за компресия на изображенията

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

В кодовата база на Firefox ще бъде реализирана поддръжката на WebP формата за изображения. WebP ще се появи в стабилните версии на браузъра през първата половина на 2019 година.

Форматът WebP е създаден от Google и поддържа анимирани изображения. В режим на компресия със със загуби WebP генерира с 25-34% по-малки файлове в сравнение с JPEG при едно и също качество на изображението. А в режим на компресия без загуба на качество, файловете са с 26% по-малки, в сравнение с PNG компресията.

Досега поддръжката на WebP не бе включена в кода на Firefox поради нееднаквите гледни точки на Google и Mozilla. Разработчиците на Mozilla предлагаха използването на формата APNG, а Google отказа да използва APNG, понеже разполага със собствения формат WebP. Миналата година всичко приключи, понеже Google реализира поддръжката на APNG в Chromium. От своя страна Mozilla сега прави насрещната стъпка с включването на WebP във Firefox.

Осен това, промени се отношението на Microsoft към WebP формата. Софтуерният гигант също добави поддръжката на WebP в октомврийските компилации на браузъра Edge. Единственият по-популярен браузър без поддръжката на WebP остана Safari, понеже Apple използва собствения си формат за компресия на изображенията HEIF, базиран на HEVC (H.265).

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини