Firefox ще поддържа WebP формата за компресия на изображенията

2
475

В кодовата база на Firefox ще бъде реализирана поддръжката на WebP формата за изображения. WebP ще се появи в стабилните версии на браузъра през първата половина на 2019 година.

Форматът WebP е създаден от Google и поддържа анимирани изображения. В режим на компресия със със загуби WebP генерира с 25-34% по-малки файлове в сравнение с JPEG при едно и също качество на изображението. А в режим на компресия без загуба на качество, файловете са с 26% по-малки, в сравнение с PNG компресията.

Досега поддръжката на WebP не бе включена в кода на Firefox поради нееднаквите гледни точки на Google и Mozilla. Разработчиците на Mozilla предлагаха използването на формата APNG, а Google отказа да използва APNG, понеже разполага със собствения формат WebP. Миналата година всичко приключи, понеже Google реализира поддръжката на APNG в Chromium. От своя страна Mozilla сега прави насрещната стъпка с включването на WebP във Firefox.

Осен това, промени се отношението на Microsoft към WebP формата. Софтуерният гигант също добави поддръжката на WebP в октомврийските компилации на браузъра Edge. Единственият по-популярен браузър без поддръжката на WebP остана Safari, понеже Apple използва собствения си формат за компресия на изображенията HEIF, базиран на HEVC (H.265).

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
1 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
2 Автори на коментарите
TNTFireFox да върнат поддръжката на Java Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
FireFox да върнат поддръжката на Java
FireFox да върнат поддръжката на Java

Иначе ще последват съдбата на Netscape Navigator, който на времето имаше над 50% дял от потребителите на интернет, а днес си го спомнят единици…

TNT
TNT

Java е умряла работа ве мен!