Firefox 57: с нова визия и два пъти по-бърз

33
3308

Mozilla публикува вчера дългоочакваната версия 57 на браузъра си Firefox. Големите промени тук, без съмнение се наричат Quantum и Photon.

Quantum е изцяло пренаписан енджин на Firefox, с което, както обещава Mozilla, браузърът става над два пъти по-бърз. Добрият стар външен вид на „Лисицата“ също заминава в историята с Photon, другата голяма промяна тук. От компанията обясняват, че разработчиците са обърнали специално внимание на начина, по който хората прекарват времето си в Интернет и взаимодействието им с браузъра. За тази цел, изследователските екипи на компанията провеждат надлежно проучване и анкети, за да представят интуитивна, лесна за използване и ненатрапчива среда, която да достави максимално приятно изживяване.

И разбира се това не са единствените големи промени. Анонсираният преди повече от две години преход към новия стандарт за разширенията WebExtensions API. От следващата седмица, секцията с разширения на Firefox ще предлага именно този тип добавки, като старите XUL-базирани разширения, отиват в историята с новата версия на браузъра. Едва ли има място за притеснение обаче. Разработчиците на почти всички известни разширения вече би трябвало да са се съобразили с промяната, вземайки предвид, че преходът бе анонсиран още през 2015. Ако искате да видите дали любимата ви приставка има WebExtensions версия, може да видите тук.

 

Заедно с това, новата версия адресира два критични проблема със сигурността във Firefox и няколко по-дребни.

Версия 57 ще предложи сериозна промяна в сигурността на своите Линукс потребители. Става дума за затягане на сендбокс функционалността, с което се минимизира значително комуникацията на браузъра с операционната система, а с това и риска зловреден код от интернет страница да излезе извън него. Самите настройки на сендбокса ще могат да се конфигурират допълнително за максимална сигурност.

Абонирай се
Извести ме за
guest
33 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари