Firefox 57: с нова визия и два пъти по-бърз

34
3147

Mozilla публикува вчера дългоочакваната версия 57 на браузъра си Firefox. Големите промени тук, без съмнение се наричат Quantum и Photon.

Quantum е изцяло пренаписан енджин на Firefox, с което, както обещава Mozilla, браузърът става над два пъти по-бърз. Добрият стар външен вид на „Лисицата“ също заминава в историята с Photon, другата голяма промяна тук. От компанията обясняват, че разработчиците са обърнали специално внимание на начина, по който хората прекарват времето си в Интернет и взаимодействието им с браузъра. За тази цел, изследователските екипи на компанията провеждат надлежно проучване и анкети, за да представят интуитивна, лесна за използване и ненатрапчива среда, която да достави максимално приятно изживяване.

И разбира се това не са единствените големи промени. Анонсираният преди повече от две години преход към новия стандарт за разширенията WebExtensions API. От следващата седмица, секцията с разширения на Firefox ще предлага именно този тип добавки, като старите XUL-базирани разширения, отиват в историята с новата версия на браузъра. Едва ли има място за притеснение обаче. Разработчиците на почти всички известни разширения вече би трябвало да са се съобразили с промяната, вземайки предвид, че преходът бе анонсиран още през 2015. Ако искате да видите дали любимата ви приставка има WebExtensions версия, може да видите тук.

 

Заедно с това, новата версия адресира два критични проблема със сигурността във Firefox и няколко по-дребни.

Версия 57 ще предложи сериозна промяна в сигурността на своите Линукс потребители. Става дума за затягане на сендбокс функционалността, с което се минимизира значително комуникацията на браузъра с операционната система, а с това и риска зловреден код от интернет страница да излезе извън него. Самите настройки на сендбокса ще могат да се конфигурират допълнително за максимална сигурност.

34
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
15 Коментари
19 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
26 Автори на коментарите
ВелосипедисттаVasilВърховен съдиякакаласбрррррр Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Фен
Фен

Супер е! От няколко дена съм с бетата, а сега и с финалната версия и просто лети! На крачката съм да зарежа Хрома. Само една добавка не ми тръгва – на АБВ пощата, ама предполагам скоро ще я оправят. 🙂

Алекс
Алекс

въобще не е по-бързо , току що го сложих на един лаптоп с i5 и 4GB RAM – влачи се както и преди

Anonimous
Anonimous

Щом имаш поща в ABV, мнението ти няма никакво значение!

Хакер от Сливен
Хакер от Сливен

Първо не се съди за хората, без да се знае нищо за тях.
Второ, ако сметнем, че авб се ползва от не-ИТ хора, щом те виждат промяна в скоросста, значи такава има.

Anonimous
Anonimous

Защо никой в интернет не носи на майтап?

Димитър
Димитър

Ти пък кат нямаш почта в ABV кво се обясняваш кой какво носи. Седи си в Жимайла и ни са обяснявай 🙂

Anonimous
Anonimous

That’s the spirit 😀

брррррр
брррррр

Паляк. Смешния ти гъмейл го пробих за точно 10 минути. Бех създал некакъв акаунт в гугъл преди години, но при ресет на андроид не си знаех паролата естествено. Пита ме за резервен имейл – немам, пита ме за последна парола която помня – не знам, и други подобни глупости. На въпрос за месец и година когато е създаден акаунта го налучках след 5-6 опита и ме пусна и в поща и във всичко. Това можеше да е и чужд акаунт. Пробвай същото с абв.

Бай Хуй
Бай Хуй

Ахахахахаха по смешно нещо не бях чул abv nerd 🙂

брррррр
брррррр

Всеки ползващ гъмейл е пeдал и веган, факт.

Кольо
Кольо

Ммм, определено е два пъти по-бърз и понеже в почти всяка нова версия от Мозила фондацията обявяват за сериозно ускорение, спрямо предишните версии, вече интернет страниците се зареждат толкова бързо, че вече са напълно заредени, още преди да съм кликнал на линка към сайта, който искам да посетя 😀

Анонимен
Анонимен

От Opera вече имат последното 😉

Разочарован Огнен Лисунгер
Разочарован Огнен Лисунгер

Абе може да е н пъти по-бърз, ама вчера като го инсталирах, нито една от добавките ми не работеше. Влязох в сайта да потърся съвместими, от всичките добавки, които използвам, намерих само 1 (AdBlock Plus), всичко останало или го няма, или като тръгнеш да го инсталираш, иска достъп и до майчното ти мляко – айде не, мерси, предпочитам 2 пъти по-бавен FF, отколкото да знаят корпорациите и кътните ми зъби…

брррррр
брррррр

И защо са ти тия аматьорски добавки, само товарят, бавят връзката и носят риск от заразяване. Сложи си една добавка на аваст и нема да имаш проблеми с тежки реклами и соц мрежи.

Върховен съдия
Върховен съдия

Щом ползваш аваст… въобще „антивирусни“ „програми“… пиши я бегала работата. Който го е страх от мечки не ходи в гората.

Владо
Владо

Същото лайно е! Тествах го и определено много javascript го пръска. Същото(разработваме уеб апп, който е доста „мигащ“ и под някой кекави браузери кляка) изпълнение под хром върви дори с анимация. Изкарайте го и на html5test.com да погледнете как също изглеждат нещата. Опера го размазва. Единствено може да се сравнява с edge ….

Анонимен
Анонимен

в този сайт html5test статистиката не е вярна защото последната версия на някои браузъри не е включена. Например статистиката им за ФФ е за версия 55 – html5test.com/results/desktop.html

pix3l
pix3l

Напиши в Google „web apps development tutorials for retards“, за да се научиш как се прави.

Радо
Радо

Осраха и този хубав браузър…. И при мен повечето добавки не работят, а новите заместители са много по-смотани и половината, които ползвах, изобщо липсват. Относно скоростта не виждам разлика – ползвам SSD и старата версия си вървеше супер. Ако скоро не се появят тези добавки, които ползвах преди – Extended statusbar, Tab mix plus, Download statusbar – май ще си ползвам последната стара версия, с която всичко си работеше.

Разочарован Огнен Лисунгер
Разочарован Огнен Лисунгер

Същите ползвах и аз, плюс някои други (Video Download Helper, YouTube Downloader, NoScript, Flagfox, Show Me IP…), нищо от тях не бачка!

Върнах си старата версия 56.0.2, на която всичко работи, и не смятам да мърдам в скоро време от нея!

П.П. А на тия, дето са ми наблъскали толкова минуси на предния коментар, както и на коментара на Радо, ще им пожелая хладен процесор и свободна РАМ да не видят!

не знам
не знам

как да си върна старата 56.0.2 версия?

какалас
какалас

По-бърз е от Хрома със сигурност, но и почти го стига откъм лапане на РАМ. Колкото то адоните, хайде сетете се каква трагедия беше Хрома в това отношение като излезе. И по-добре че ги карат да ги обновяват тия адони, защото повечето очевидно не бяха пипани поне от 2015 г. насам и бъгясваха под път и над път.

opooo
opooo

Да.. направо 3-4 пъти по бърз 😀

the professor
the professor

много зле, добавки не работят (блокирани, че са стари) и фабрично идва с много нежелани добавки, лентата отгоре заема много повече място че и едни голем spacer-и са сложили… и е по бавен от 56.0.2 под линукс (освен ако не включва милти процесорния режим, който аз си включвах ръчно още от версия 46)

Линукс не е за неграмотни
Линукс не е за неграмотни

Това линуксчия и неграмотен в едно!

Evr
Evr

Addon-те не ми работят, гълта повече рам от хром (тест с 1 таб, с видео в тубата), страниците ги зарежда еднакво бързо като хром, едж, опера. Къде е това х-пъти по-бърз не виждам. Дизайна обаче доста ми допада, но след като всичко останало не работи за момента, то е директен пас за мен. Бета версията е налична от поне месец и повече, а за известни добавки да не работят при официалното пускане е просто несериозно.

Chimera
Chimera
the professor
the professor

със сигурност е по бавен:
ff 56.0.2:
Iteration 1 27.90 runs/min
Iteration 2 27.71 runs/min
Iteration 3 26.98 runs/min
Iteration 4 27.25 runs/min
Iteration 5 26.39 runs/min
Iteration 6 26.77 runs/min
Iteration 7 23.17 runs/min
Iteration 8 25.66 runs/min
Iteration 9 25.58 runs/min
Iteration 10 25.52 runs/min
Arithmetic Mean:26.29

FF 57:
Iteration 1 27.88 runs/min
Iteration 2 25.80 runs/min
Iteration 3 27.11 runs/min
Iteration 4 26.98 runs/min
Iteration 5 26.21 runs/min
Iteration 6 26.62 runs/min
Iteration 7 27.18 runs/min
Iteration 8 26.60 runs/min
Iteration 9 18.85 runs/min
Iteration 10 26.44 runs/min
Arithmetic Mean:25.97
парадокса е че те сами са си го правили тоя тест и пак не са успели да го „оптимизират“ за новата „по-бърза“ версия. обаче същите резултати са и при тест с абсолютно неутралния peacekeeper:
FF56.0.2: http://peacekeeper.futuremark.com/results?key=FFki&resultId=14411749
FF57: http://peacekeeper.futuremark.com/results?key=FJoZ&resultId=14638412
пък да не говорим колко добавки има вкарани в самия инсталатор:
във firefox/browser/features:
activity-stream@mozilla.org.xpi
formautofill@mozilla.org.xpi
aushelper@mozilla.org.xpi
onboarding@mozilla.org.xpi
e10srollout@mozilla.org.xpi
screenshots@mozilla.org.xpi
firefox@getpocket.com.xpi
shield-recipe-client@mozilla.org.xpi
followonsearch@mozilla.com.xpi
webcompat@mozilla.org.xpi
във firefox/browser/extensions:
{972ce4c6-7e08-4474-a285-3208198ce6fd}.xpi