Firefox 57: с нова визия и два пъти по-бърз

34
3

Mozilla публикува вчера дългоочакваната версия 57 на браузъра си Firefox. Големите промени тук, без съмнение се наричат Quantum и Photon.

Quantum е изцяло пренаписан енджин на Firefox, с което, както обещава Mozilla, браузърът става над два пъти по-бърз. Добрият стар външен вид на „Лисицата“ също заминава в историята с Photon, другата голяма промяна тук. От компанията обясняват, че разработчиците са обърнали специално внимание на начина, по който хората прекарват времето си в Интернет и взаимодействието им с браузъра. За тази цел, изследователските екипи на компанията провеждат надлежно проучване и анкети, за да представят интуитивна, лесна за използване и ненатрапчива среда, която да достави максимално приятно изживяване.

И разбира се това не са единствените големи промени. Анонсираният преди повече от две години преход към новия стандарт за разширенията WebExtensions API. От следващата седмица, секцията с разширения на Firefox ще предлага именно този тип добавки, като старите XUL-базирани разширения, отиват в историята с новата версия на браузъра. Едва ли има място за притеснение обаче. Разработчиците на почти всички известни разширения вече би трябвало да са се съобразили с промяната, вземайки предвид, че преходът бе анонсиран още през 2015. Ако искате да видите дали любимата ви приставка има WebExtensions версия, може да видите тук.

 

Заедно с това, новата версия адресира два критични проблема със сигурността във Firefox и няколко по-дребни.

Версия 57 ще предложи сериозна промяна в сигурността на своите Линукс потребители. Става дума за затягане на сендбокс функционалността, с което се минимизира значително комуникацията на браузъра с операционната система, а с това и риска зловреден код от интернет страница да излезе извън него. Самите настройки на сендбокса ще могат да се конфигурират допълнително за максимална сигурност.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

34 коментара за "Firefox 57: с нова визия и два пъти по-бърз"

Извести ме за
avatar
Сортиране по:   нови | стари | оценка