Firefox 63 получава вградена защита от криптоминьори

2
1041

Mozilla ще осигурява по-голяма сигурност в октомврийската версия на браузъра със заздравена защита от проследяване.

Разработчиците на Firefox разкриха, че с версия 63 – която пристига през октомври – ще бъде подобрена значително защитата на потребителите от проследяващи скриптове. Тя беше въведена с Private Browsing режима преди няколко години. Функцията не е включена по подразбиране и вероятно така и ще остане, но инженерите в компанията ще направят така че в следващите версии тя да се открива по-лесно.

„Защита от проследяване“ блокира рекламни и анализаторски скриптове по страниците, целящи профилирането на посетителите и последващото им рекламно таргетиране. Това ще е още по-трудно от есента. Но функционалността, която би трябвало да радва всички ползватели на „Лисицата“ е въвеждането на блокиране на скриптове за добив на криптомонети.

Както знаете, голяма част от киберпрестъпния свят днес се насочва към възможността да инжектират в страниците специални скриптове (обикновено свързани с легитимната услуга Coinhive), с които да печелят от сайтовете, които са компрометирали.

Криптоминьорите представляват все по-голяма заплаха в Интернет. Киберпрестъпниците се възползват от уязвими уеб приложения и платформи, за да интегрират в страниците специални скриптове, които да копаят обикновено Monero, а последната мащабна атака от това естество дойде при кампания засегнала хиляди страници, използващи оставяла версия на Drupal.

Независимо, че нито криптира информацията, нито краде данни, тази заплаха оказва негативно влияние за представянето на системата, а ако засегне мобилно устройство, може да го направи неизползваемо.

И последната голяма промяна в есенното издание на Firefox ще е улесняване на чистенето на данни, които страниците оставят в компютъра ви. С Версия 63, ще получим възможност за триене на бисквитки и други данни директно от информационния панел, доставящ информация за защитеността на уеб ресурса, намиращ се вляво на адресната лента на браузъра.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
1 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
izo
izo

в опера я има тази функция от 50 та версия

Лисицъ
Лисицъ

Firefox-а изостава доста в някои отношения, какво да се прави…