Mozilla създаде Firefox Lockwise, инструмент за управление и съхранение на пароли към уеб браузъра Firefox, който освен, че запомня вашите данни за вход, показва предупреждения на потребителите, ако използват парола за вход или регистрация в даден уеб сайт, за която има данни да е компрометирана – тоест да е част от информационен теч от някоя платформа и да е публично или лесно достъпна. Предвид, че течове на информация от едни или други портали се случват почти ежедневно, това е функция, която може да ви спести много главоболия.

Сега компанията актуализира възможностите на инструмента и в последната версия на Firefox 76 вече той ще показва и предупреждение, ако използвате повторно една и съща парола за различен профил, която вече сте използвали за вписване някъде. В допълнение, инструментът вече ще предлага възможност за автоматично генериране на сигурни пароли, които представляват микс от малки и главни букви, цифри и други специални знаци, точно като лидерите в съхранението и управлението на пароли LastPass, 1 Password и BitWarden.

Ако все още не използвате мениджър на пароли, сега е подходящ момент да помислите да направите крачка напред. Мениджърите на пароли могат да бъдат от голяма полза, ако се стараете да използвате винаги уникални, трудни за разбиване на пароли или спазвате постоянните препоръки и съвети на специалистите, които винаги ни казват да използваме различна парола за всеки акаунт или поне да имаме различни пароли за определени групи акаунти – важни и маловажни. Въпреки че много хора използват мениджъри на пароли от трети страни, браузърите и вградените инструменти като iCloud Keychain на Apple все по-често започват да предлагат вградена такава възможност.

Услугите на една компания никога не са толкова полезни, колкото когато са комплексни. Така например когато използвате автоматичното вградено запомняне на паролите и данните за вход в Google Chrome, те биват съхранени и синхронизирани с вашия Google акаунт и по този начин имате достъп до тях от всяко едно устройство, но за съжаление нямате достъп до тях от конкурентен браузър като Firefox например. Именно тук идва и ролята на мениджърите на пароли от трети страни, които могат да бъдат инсталирани като допълнително разширение към браузъра и чрез тях да имате постоянен достъп до данните си.

Други новости във Firefox 76:
  • Освен обновения Lockwise, Firefox 76 предлага още:
  • Поддръжка на нов стандарт за картина в картината
  • По-широка интеграция на технологията WebRender, за която Mozilla казва, че прави Firefox драстично по-бърз при зареждане на уеб страници.
  • Поддръжка на технологията Audio Worklets, за която Mozilla твърди, че подпомага дистанционната работа, като подобрява видео конферентните разговори.

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари