Firefox Mobile OS ще е по-лека от Андроид, твърди шеф на Telefonica

2
27

Firefox Mobile OS ще се представя по-добре от Андроид, инсталирани на един и същ смартфон, заяви един от шефовете на бразилския мобилен оператор Telefonica.

Бразилският оператор се очаква да пусне устройство задвижвано от Firefox Mobile OS в страната на кафето следващата година.

Карлос Доминго (въпросният шеф във Телефоника) демонстрира последната версия на операционната система върху небрандирано 2.5-инчово устройство, като показа игри, телефонен указател и начините по които се навигира в системата. Всички те, задвижвани от HTML5.

Хоум-скрийнът е подобен на тези на другите операционни системи, като показва иконите на приложенията в решетка, въпреки че въпросните икони са стилизирани така че да подсказват логото на Firefox.

„Имайки предвид Андроид и iOS, които са се вкопчили в битка за първото място и Windows Phone, който търси своето място под слънцето, пазара на мобилни устройства, за много хора може би изглежда пренаселен, но и ние от Telefonica искаме своя дял“, заявява Доминго.

Firefox Mobile от друга страна се стремят към ниско-бюджетната ниша на пазара.

Фактът, че операционната им система е уеб-базирана, също така ще подпомогне мобилните оператори да изкарат повече пари от догоеори.

Според Доминго, хардуерните изисквания ще са скромни, като твърди, че Firefox OS използва по-малко процесорна мощ, памет и батерия, отколкото Android.
Това, според него, ще позволи на Telefonica да насочи усилията си към пазарите в развиващите се страни.

Ето и още от речта му пред водеща интернет-медия: „Едно от най-големите предизвикателства на мобилните платформи, представлява софтуернта екосистема, и тъй като във Firefox Mobile OS програмите са написани с помощта на HTML5, а не са затворени в една-единствена платформа, създаването на една такава система не е толкова сложно, колкото създаването на такава за Windows Phone 7, да речем.“

Всъщност южноамериканската корпорация започна работа по подобен проект през 2010г., но след като са разбрали за проекта Boot-to-Gecko са решили да помогнат на Мозила в нейния проект.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари