25.1 C
София

FLIF: нов алгоритъм за компресия на изображения без загуби

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

FLIF (Free Losless Image Format) е нов формат за компресия на изображения, който е много по-добър от PNG и lossless-режимите на BPG, JPEG2000 и WebP. Сорс кодовете и софтуерните библиотеки са свободно достъпни за всеки и са публикувани в Github с GPLv3 лиценз. Всички използвани в новия формат софтуерни технологии се разпространяват за безвъзмездно използване и не изискват патентни комисионни.

 

FLIF се базира на статистическия алгоритъм на контекстно-адаптивното аритметично кодиране MANIAC (Meta-Adaptive Near-zero Integer Arithmetic Coding), което е един от вариантите на алгоритъма CABAC (Context-Adaptive Binary Arithmetic Coding), използван и при H.264 кодирането на видео. H.264 първоначално построява скицата на изображението и постепенно увеличава качеството на изображението. Следващите данни уточняват модела и накрая се получава напълно аналогичен на оригинала вариант.

 

При тестовете WebP, FLIF демонстрира 25% по-добра компресия от PNG, 37% по-добра от JPEG 2000, 15% от WebP и 22% по-добра от BPG.

Компресията FLIF компресира всякакви изображения, без допълнителна настройка. Така например BPG и JPEG 2000 най-добре се справят с медицински изображения, PNG е оптимален за скици и чертежи, PNG и WebP за карти, докато FLIF еднакво добре компресира всичко и в този случай показва средно 10% по-добра компресия.

 

FLIF поддържа прозрачност, анимация, 16-битов цвят на канал и режим на много бързо разкомпресиране при понижена резолюция.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини