FlixBus постави слънчеви панели върху своите дизелови автомобили с които икономисва до 2 литра гориво на 100 км

1
2008

Европейската автобусна компания FlixBus продължава да експериментира със зелени технологии и след като тества няколко водородни модела започна експерименти със слънчеви панели. Първият автобус със слънчеви панели вече пътува по маршрута Дортмунд – Айндховен – Антверпен – Брюге – Кале – Лондон. Това не е електрически автобус, а класически дизелов автобус със слънчеви панели отгоре.

Подходът на компанията е интересен. Получената с помощта на слънчевите панели електрическа енергия се използва за вътрешните електрически нужди на автобуса – климатици, фарове, звуковата система, Wi-Fi, USB зареждането и други.

FlixBus заяви, че по време на пилотните тестове тази система е дала икономия от 1,7 литра на 100 км път. За типичния маршрут с изминаване на 600 км на ден икономията достига около 10 литра дизелово гориво. Нещо повече, изпитанията са направени през зимата и през лятото икономията ще е още по-голяма.

Използват се свръхтънки и леки слънчеви панели, които не влошават аеродинамиката на автобуса. С помощта на контролер се зарежда акумулаторна батерия, свързана с акумулаторите на автобуса и по този начин не се изразходва енергия на горивото за неговото зареждане. Тоест, намалява се консумацията на дизелово гориво и се намалява нивото на вредните емисии.

За своя пилотен проект FlixBus избра британския превозвач TRAILAR и германската компания Kupers Touringscars. Същата система може да се използва и при тировете и другите товарни автомобили.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари