Forbеs: „Мъск изгуби $770 милиона след презентацията на Cybertruck“

5
4093

Времето ще покаже дали хората ще се заинтересуват от футуристичния Cybertruck на Илън Мъск, но Уолстрийт е скептично настроена. След като показа своя нов електрически джип този четвъртък, цената на акциите на Tesla падна с 6%. В резултат от това финансовото състояние на Илън Мъск намаля с около $750 милиона.

„Имате нужда от наистина надежден лекотоварен автомобил, а не красива играчка“ – каза Мъск за своя ръбат електрически пикап в стил Blade Runner. „Имате нужда от пикап, който издържа удари с чук, пикап, по който няма да се появяват драскотини или вдлъбнатини“.

За да докаже, че е създал именно такъв автомобил, Мъск нареди на дизайнера на Tesla да удари с чук вратата на Cybertruck. Не остана и следа. Но когато каза на дизайнера да хвърли метална топка в „бронираните“ прозорци на пикапа, нещо не се получи както трябва. „Дявол да го вземе (Oh my f***ing God)“ – учудено възкликна Мъск, когато стъклото се счупи.

Втората метална топка, подхвърлена с по-малка сила, предизвика възникването на много пукнатини и на второто стъкло на пикапа. Мъск не се разстрои и каза:

„По някаква неясна причина стъклото се счупи и аз не знам защо“ каза Мъск на зрителите по време на презентацията в Хоторн, Калифорния. „Ще го оправим по-късно“.

Но тази демонстрация не внуши доверие на инвеститорите към Cybertruck. особено като се има предвид неговия твърде радикален дизайн. Цената на акциите на Tesla падна с 6%, в резултат от което капиталът на Илън Мъск намаля със $768 милиона и сега е $23,6 милиарда (номер 41 в рейтинга на Forbes за най-богатите хора на планетата).

Мненията на аналитиците от Уолстрийт за Tesla се разделиха. Bloomberg събра мненията на 35 водещи финансови аналитика, 12 от които препоръчаха купуване на акциите на Tesla, 9 – да не се продават акции и останалите 16 препоръчаха да се продава.

„Ние трябва да знаем какъв ще бъде потенциалният интерес на купувачите към Cybertruck и дали този автомобил ще може да привлече бизнеса или ще остане нишов модел“ – каза главният аналитик на Deutsche Bank Емануел Роснър, който препоръча акциите на Tesla да се държат и да не се продават.

Роснър задава въпрос, дали дизайнът на Cybertruck няма да отблъсне купувачите и дали корпоративните купувачи ще го счетат за достатъчно надежден. Той допълни, че счупените прозорци може да са едно лошо начало.

Но аналитикът на Baird Бен Кало е уверен, че цената на акциите отново ще скочи и не е лоша идея сега да се купуват акции на Tesla. Той точно обратното, счита че точно този иновативен дизайн ще привлече много хора. За Кало няма никакво значение случилото се по време на презентацията.

„Това бе неприятно и даде повод за много шеги, но все пак ние не мислим, че едно счупено стъкло е толкова важно и може да затъмни всичко останало“ – каза Кало. „Ние считаме това прост за една забавна дреболия.

Какво ще стане с акциите на Tesla ще видим още в началото на следваща седмица и през следващите дни.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Симпсън
Симпсън

Това обяснява защо счупиха прозорците. Истинския продукт на скъпите компании са техните акции. Смъкнаха ги малко с “непланираното” тласкане на гюле за да напазаруват още от тях, а после ще удивят всички всъщност колко са добри и акциите ще достигнат нови върхове.

Dave
Dave

Наскоро акциите им скочиха с над 45%+ така че тия -5% бълха ги ухапала.

жаяжаяж
жаяжаяж

тва еврейче от къде натрупа толко кинти

Dave
Dave

Южна Африка е доста далеч от Израел

Капитализъм
Капитализъм

Защото предложи продукт и услуга, която ти не направи. Ти какво направи за това време освен написването на негативни коментари срещу етническа принадлежност на хора? Америка затова е велика, защото е изградена от предприемачи, а не от хейтъри.