Forbes публикува данните от изследванията на Мичиганския университет. Експертите пресметнаха, каква ще е ползата за средния американец, ако от традиционен бензинов или дизелов автомобил се прехвърли към електрически. Анализът показа, че разходите ще намалеят повече от два пъти.

В изследването се казва, че годишната експлоатация на електромобила струва $485. В същото време разходите за експлоатацията на бензинов автомобил учените пресметнаха, че са $1117. Изследването обхваща само цената на бензина и на електричеството е САЩ. Разходите за ремонт и поддръжка не са включени. Но специалистите подчертават, че поддръжката на електромобилите е много по-ниска, без да публикуват конкретни числа.

Основната причина е, че устройството на електромобилите е много по-просто. Той има по-малко модули и компоненти, които трябва редовно да се подменят. Електромобилът няма изпускателна система, не е необходимо толкова добро охлаждане, движещите се елементи са по-малко, няма свещи и цилиндри с бутала.

За различните щати икономията е различна. Най-незначителна е разликата в Хаваи. Там са скъпи и бензинът, и електричеството – годишният разход на бензин е около $1500, а при същия пробег електромобилът харчи $1100. Най-голяма е ползата в щата Вашингтон: при използване на бензин – $1338 и на електрическа енергия – едва $372.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
3 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Юруш, народе, на електрокарите!
Юруш, народе, на електрокарите!

Paзxoдът зa гopивo нaмaлявa oт $1117 нa $485 зa гoдинa. B cъщoтo вpeмe цeнaтa нa aвтoмoбилa ce ĸaчвa oт $2000, зa ĸoитo мoжeш дa cи взeмeш бeнзин или дизeл втopa pъĸa в oтличнo cъcтoяниe, нa $40 000 зa нaй-eвтиния eлeĸтpoмoбил. Юpyш, нapoдe – paзлиĸaтa оt $38 000 ce избивa caмo зa… 60 гoдини… 😀

Пенчо
Пенчо

Сравняваш москвич за тия пари с чисто нова кола? Я колко си умен бе!

Кольо
Кольо

Не знам как точно е организирано изследването…Обаче една съвсем проста сметка. Средната цена на електричеството в САЩ е приблизително колкото в България, като има щати и абонаментни планове които са по-евтини, но има и по-скъпи. Разлики има освен между щатите, също и в различните населени места. Но за удобство за сметката ще взема средната цена за страната, която е около 13-14 цента за киловат/час или около 20-20 стотинки. ежедневно пътуващите с електромобил, до работното си място, като се прибави и пътувания с други цели, се получават около 40 км дневно, изразходвайки около 20% от батерията на електромобила, или около 15… Виж още »

АхОх
АхОх

През зимата колите с вътрешно горене ползват безплатно отопление – топлината от двигателя която загравя въздуха и електричеството за вентилатора се генерира от същия двигател.

При електрическите коли нищо не се генерира, а имаме само разход.
Т.Е. при студени климатични пояси електрическия автомобил ще изразхадва много , за пример в Канада често температурите са около -30 и трябва да бримчиш топлината на мах.

Всичко зависи къде си и какво ползваш.
За мен най-добре е хибрид който позволява и двете системи като Шевролет Волт. Страхотна кола.

SLAYER
SLAYER

Безплатно казваш…

Мангалата
Мангалата

Закона за запазване на енергията казва че няма нищо „безплатно“, така че продължавай да си фантазираш момче.