Ако има съмнение, че автомобилната индустрия бързо се променя, Ford просто представи доста убедителни доказателства за това. Пионерът в индустрията намалява обема на малките си автомобили в Северна Америка само до две превозни средства: Mustang и необявения Focus Active Crossover в „следващите няколко години“.

Останалата част от гамата ще бъде ограничена до SUV, камиони и товарни автомобили. Ford не се срамува от причините за това:

Намаляващото потребителско търсене и рентабилността на продуктите правят невъзможно разработването на други седани“, признава компанията.

Макар, че компанията не беше твърде специфична извън това, тя отбелязва, че добавя хибридни двигатели към много от своите автомобили, вариращи от Mustang до модели с исторически голям разход като Explorer и F-150. Тя отново заяви, че ще пусне първото си изцяло електрическо превозно средство (Mach 1) през 2020 г. и че ще разполага с 16 модела EV на пазара до 2022 г. Така някои от стимулите за закупуване на малки автомобили, като икономия на гориво, престават да важат – не е нужно да купувате компактен автомобил, за да получите приличен километраж. Съчетайте това с любовта на Северна Америка към огромните SUV модели и малките автомобили са изправени пред голямо предизвикателство.

Съществува и въпросът за цялостното намаляване на покупките на автомобили. Дори да отхвърлите променящите се вкусове и нуждата от икономисване, днес просто няма толкова причини да притежавате кола, каквито някога е имало. Можете да поръчате много продукти онлайн, вместо да посетите магазина, а споделеното пътуване често пъти покрива нуждата от бързо придвижване. И това е преди изобщо да пристигнат самоходните автомобили. Защо да наливаш толкова пари в колата, когато много хора могат просто да се качат в роботизирани коли?

Други производители на автомобили все още не са орязали по-голямата част от продукцията си, но не се учудвайте, ако изборът на Ford е началото на тенденция, а не изключение.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари