Ако има съмнение, че автомобилната индустрия бързо се променя, Ford просто представи доста убедителни доказателства за това. Пионерът в индустрията намалява обема на малките си автомобили в Северна Америка само до две превозни средства: Mustang и необявения Focus Active Crossover в „следващите няколко години“.

Останалата част от гамата ще бъде ограничена до SUV, камиони и товарни автомобили. Ford не се срамува от причините за това:

Намаляващото потребителско търсене и рентабилността на продуктите правят невъзможно разработването на други седани“, признава компанията.

Макар, че компанията не беше твърде специфична извън това, тя отбелязва, че добавя хибридни двигатели към много от своите автомобили, вариращи от Mustang до модели с исторически голям разход като Explorer и F-150. Тя отново заяви, че ще пусне първото си изцяло електрическо превозно средство (Mach 1) през 2020 г. и че ще разполага с 16 модела EV на пазара до 2022 г. Така някои от стимулите за закупуване на малки автомобили, като икономия на гориво, престават да важат – не е нужно да купувате компактен автомобил, за да получите приличен километраж. Съчетайте това с любовта на Северна Америка към огромните SUV модели и малките автомобили са изправени пред голямо предизвикателство.

Съществува и въпросът за цялостното намаляване на покупките на автомобили. Дори да отхвърлите променящите се вкусове и нуждата от икономисване, днес просто няма толкова причини да притежавате кола, каквито някога е имало. Можете да поръчате много продукти онлайн, вместо да посетите магазина, а споделеното пътуване често пъти покрива нуждата от бързо придвижване. И това е преди изобщо да пристигнат самоходните автомобили. Защо да наливаш толкова пари в колата, когато много хора могат просто да се качат в роботизирани коли?

Други производители на автомобили все още не са орязали по-голямата част от продукцията си, но не се учудвайте, ако изборът на Ford е началото на тенденция, а не изключение.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
4 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Misho
Misho

Трета новина за днес и трети автомобилен производител обещаващ изцяло електомобили. 🙂

Шишо
Шишо

което ме кефи!!!!

AxOx
AxOx

Аз лично предпочитам хибридните коли – дават алтернатива. В студени страни е хубаво да има бензинова алтернатива.

Пенчо
Пенчо

Хибридите са глупост. Няма смисъл да влачиш умираща технология това е все едно да искаш парен локомотив понеже има още въглища…

AxOx
AxOx

До Пенчо – ако ми свърши бензина мога да си прелея бензин от бутилка дори и да продължа… какво ще стане ако ти свърши електричеството?
Освен това всички тестващи проекти са в Топли южни страни – през студена зима бая електричество ще се консумира .. зареждане на бензин 5 мин., на ел. батерия 30 мин.
Бензин може да не пълниш по 3 месеца и да запали без загуба на бензина… не знам как стои въпроса с ел. батерии.

Пенчо
Пенчо

Тук се лъжеш, бензина ТРЯБВА да спираш на бензиностанци за да зареждаш което неудобно и бавно, мирише и цапа боята около капачката, да не говорим колко хора се палят по бензиностанциите или биват обрани от джебчии, а електрическата кола винаги е заредена. Всяка сутри стваш и колата ти е заредена на 100%. Кой изминава повече от 500+км на ден без да спре да хапне за половин час? Никой, освен ако ти не си като тия петролните тролове които не ядяли за да карат по 12 часа – да за тях е неприложим електрическия автомобил. И това е сега в зората… Виж още »