Fortune определи Джеф Безос за „бизнес личност“ на 2012

0
19

В края на миналата седмица списание Fortune издаде поредното издание на престижната си класация “Бизнес личност на годината“, в която първо място заема шефът на Amazon Джеф Безос.

Дж. П. Мангалиндън от Forbes пише в статията придружаваща класацията: „Когато стане дума за технологичния гигант, който Безос изгради сам, той винаги е споделял философията си за приоритизиране на дългосрочните печалби пред търсенето на краткосрочна възвращаемост на инвестицията, стратегия дала очевидни резултати. Анализаторите споделят, че Amazon Web Services – облачно базираната компютърна платформа, която се ползва от хиляди компании и организации по света носи на компанията 1.5 млрд. долара, а таблетът Kindle Fire наложи по толкова категоричен начин 7-инчовия формат на таблетите, че даже от Apple пуснаха свое собствено 7-инчово устройство.

Списанието нарича Безос „невероятен разрушител“, посочвайки начина, по който Безос се отнася към всичко, което прави, като се започне от начина, по който има навика да провежда бизнес срещите си, до пълното му пренебрежение към Уолстрийт и фокусирането му над дългосрочните планове на компанията му. Списанието припомня също така и сравненията правени от мнозина между него и Стив Джобс, заявявайки, че Безос показва същия остър бизнес нюх и безкомпромисно преследване на целите си, качества, които много хора уважаваха в покойния основател на Apple. В същото време Адам Лашински – старши редактор в списанието посочва, че бизнес философиите изпълнявани от двете компании са диаметрално противоположни една спрямо друга – Amazon, фокусиращи усилията си над ниските цени на продуктите си и сравнителни ниски граници на доходност и Apple, които генерират печалбата си от продажбата на скъпи хардуерни продукти и по този начин финансиращи различни други свои продукти.

Говорейки пред аудиторията на телевизионното предаване Today вчера относно признанието на Forbes и бъдещите плановете свързани с Amazon, Безос сподели, че очаква продажбите в предстоящия коледен и новогодишен пазарен прозорец да са най-успешните празнични продажби в историята на компанията.

Освен Безос, в класацията са включени имената на шефа на Apple – Тим Кук, изпълнителния директор на Comcast Браян Робъртс и шефа на NBCUniversal Стив Бърк, Джон Донахю – изпълнителния директор на eBay – на четвърто място, шефът на Samsung Квон О Хюн, Лари Пейдж – съосновател на Google и др.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари