Foxconn вдига бонусите, за да привлече работници – заради коронавируса, който държи хората по домовете им

0
771

Глобaлният коронавирус удари Китай силно, а сега инфекцията се разпространява все повече и в останалите части на планетата. Това обаче не променя факта, че Foxconn има поръчки за новите iPhone-и и редица други устройства. Компанията изпитва трудност да набере достатъчно работници.

Китайските служители се страхуват от заразяване

Хората в Китай се страхуват от новия вирус, който е инфектирал хиляди и убива около 2% от заразените. Да, повечето от тях са достатъчно млади, за да се преборят с инфекцията, но това не променя факта, че никой не иска да е от тези, които преживяват това и заразяват други.

Това очаквано води до проблеми с количествата работници в местното производство. С разпространението на вируса, тези проблеми ще застигнат и други страни.

От Digitimes разбираме, че Foxconn предлага серия от мерки за мотивация на работниците да се завърнат във фабриките на компанията в Шенжен и Ченгджоу, за да се изпълнят възможно най-много доставки към Apple.

Компанията предлага безплатен транспорт с автобус, храна и настаняване на работниците. Извършват се сериозни дезинфекции във фабриките. Повишен е и допълнителният бонус, който компанията предлага – от 3000 юана (~427 долара) до 5-7 хиляди юана (около 1000 долара на горната граница) – за нови работници и работници, които се връщат на работа.

Докладът сочи, че това не е уникална практика за Foxconn. Все повече производители в страната предприемат подобни стъпки, за да си набавят нужната работна сила.

Сътресенията в производството може да се окажат само върха на айсберга, като реакция към епидемията

Навиците на пазаруване на хората също се изменят. Анализатори предупреждават, че много компании ще трябва да променят бизнес плановете си и начина си на работа, за да минимизират негативния ефект от това.

Невъзможността за посрещане на търсенето на различни продукти ще се отрази върху цените и то далеч не само на продуктите за ежедневна употреба. Един пример са iPhone 9 устройствата, които най-вероятно ще се забавят, а очакваме да бъдат анонсирани през март.

Да не говорим, че ще има ефект върху туризма, обществените събития и уличното пазаруване. Клиентите стоят все повече у дома си, за да се предпазят възможно най-много от разпространяващата се зараза.

Те почти сигурно ще отложат големите покупки. Веригите за доставки ще пострадат. Очаква се ръст в онлайн пазаруването. Премиерите и големите събития за представяне ще бъдат отложени. Това ще се отрази както на икономическата активност на отделни компании, така и на регионално ниво.

Тези условия на пазара не са благоприятни за никоя компания, особено за тези, които разчитат на предлагането на бизнес услуги и директни продажби.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за