Foxconn заменя 60 000 работници с роботи

4
32

Foxconn продължава да гледа на изкуствения интелект като замяна на човешкия персонал на поточните линии. Китайският промишлен гигант намали броя на персонала в едно от предприятията си от 110 000 на 50 000 и замени съкратените с роботи.

 

Foxconn съобщи още, че ще използва роботехника, изкуствен интелект и други иновационни промишлени технологии за изпълнение на еднотипни задачи, които досега се изпълняваха от хора. Компанията каза, че ще се заеме с обучение на част от персонала за изпълнение на по-сложна дейност в рамките на производствения процес, като контрол на качеството, развойна дейност и изследвания.

 

Foxconn възнамерява да продължи с внедряването на роботизирани системи в своите предприятия, но засега не се предвижда замяната на всички хора. Но тенденцията е налице: през изминалите 12 месеца 35 китайски компании инвестираха 4 милиарда юана ($610 милиона) за внедряване на изкуствен интелект в поточните линии. Китайското правителство съобщи, че още 600 компании имат подобни планове.

Аналитиците на компанията Deloitte и от Оксфордския университет считат, че през следващите 20 години поради роботизация и изкуствен интелект ще бъдат съкратени и уволнени 35% от работниците и служителите в промишлените предприятия. Замяната на хиляди хора с роботи може да бъде причина за възникване на сериозни социални проблеми.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещя коментар
0 Автори на коментарите
AzhenmIRCataAgentpat™ Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Azhen
Azhen

Започва се… сега и малкото ниско платена работна сила , няма да има никакви средства , очаквам масови протести и въстания в Китай , първо 60 000 после все повече и повече и не само в Китай , цялата тази работа ми смърди …

mIRCata
mIRCata

Ами населението на Земята расте, компютаризацията и автоматизирането на много производства намалява нуждата от работници – подобно на индустриализацията преди няколко века, когато е имало и бунтове срещу машините. Компаниите постоянно уволняват хора с цел повишаване на печалбите и намаляване на разходите. Все повече и повече хора остават без работа и то в области, където няма много алтернативи за подобна реализация – електроника и подобни. Мизерстват те и семействата им. Богатите стават хипер богати(не знам кво ги трупат тия кинти, като не ги харчат) и социалното напрежение и недоволство глобално ще се засили. Двете световни войни са причинени пак при… Виж още »

Agentpat™
Agentpat™

И накрая кой ще им купува продуктите, ако така хукнат всички да си съкращават работниците? Явно, тъпите капиталисти, не виждат по-далече от носа си.

Azhen
Azhen

Пак „роботи“ ще им купуват боклуците , роботи , зомбита все приказни твари.