Foxconn заменя 60 000 работници с роботи

4
112

Foxconn продължава да гледа на изкуствения интелект като замяна на човешкия персонал на поточните линии. Китайският промишлен гигант намали броя на персонала в едно от предприятията си от 110 000 на 50 000 и замени съкратените с роботи.

Foxconn съобщи още, че ще използва роботехника, изкуствен интелект и други иновационни промишлени технологии за изпълнение на еднотипни задачи, които досега се изпълняваха от хора. Компанията каза, че ще се заеме с обучение на част от персонала за изпълнение на по-сложна дейност в рамките на производствения процес, като контрол на качеството, развойна дейност и изследвания.

Foxconn възнамерява да продължи с внедряването на роботизирани системи в своите предприятия, но засега не се предвижда замяната на всички хора. Но тенденцията е налице: през изминалите 12 месеца 35 китайски компании инвестираха 4 милиарда юана ($610 милиона) за внедряване на изкуствен интелект в поточните линии. Китайското правителство съобщи, че още 600 компании имат подобни планове.

Аналитиците на компанията Deloitte и от Оксфордския университет считат, че през следващите 20 години поради роботизация и изкуствен интелект ще бъдат съкратени и уволнени 35% от работниците и служителите в промишлените предприятия. Замяната на хиляди хора с роботи може да бъде причина за възникване на сериозни социални проблеми.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

4 коментара за "Foxconn заменя 60 000 работници с роботи"

Извести ме за
avatar
Сортиране по:   най-нови | най-стари | най-висока оценка