FreeDOS навърши 20 години

2
152

На 29-ти юни 1994 година в новинарската група comp.os.msdos.apps на мрежата USENET студентът по физика Джеимс Хол  (James Hall) съобщи за опита да се разработи напълно свободна версия на DOS, която може да бъде безплатно използвана от всеки. Първоначално проектът се е наричал PD-DOS (public domain), но през годините стигна до нас като FreeDOS.

Първоначално системата е създавана като безплатна актернатива на MS-DOS, но с годините „копието“ надмина „оригинала“. Програмистите добавиха нови възможности и опростиха използването на DOS. Така например, във FreeDOS може да се използва файловата система FAT32 и дискове с голям размер (LBA), а подобна функционалност в MS-DOS няма и тя е реализирана в Windows 95.

Удивително е това,че и след 20 години FreeDOS има стабилна аудитория от почитатели. Хората използват FreeDOS във вградените системи, в различните бизнес-програми и за да играят класически компютърни игри. Често се използва инсталирането на FreeDOS на виртуална машина.

Разработката на софтуер за FreeDOS продължава и до днес. Така например, през месец юни тази година се обнови конзолният текстов редактор Mined с поддръжката на Unicode 6.3, както и програмата  WCD (Wherever Change Directory) за бърза смяна на текущата директория от командния ред.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари