FSF изпрати на Microsoft празен хард диск, на който да бъдат записани сорс кодовете на Windows 7

28
3639

Фондацията за свободен софтуер (Free Software Foundation) изпрати на Microsoft пратка с празен хард диск и разпечатка с подписите на над 13 000 потребители, които поддържат петицията на FSF. Идеята е след толкова много подписи и получаването на този подарък Microsoft да копира на този диск сорс кодовете на ОС Windows 7, след което да го изпрати обратно на фондацията.

„Microsoft може да отвори кода на Windows 7. Те имат всички законни права да направят това. Решението е изцяло тяхно. Ние сме готови да окажем всякаква помощ, за да може това да се случи“ – заявиха представителите на Фондацията за свободен софтуер.

Free Software Foundation добре разбира, че много потребители считат тази кампания за нелепа и донкихотовска. Но всеки път, след като мине известно време потребителите признават прагматичния идеализъм в постъпките на FSF. Може времето Microsoft да отвори кода на своята операционна система Windows 7 още да не е настъпило, но се вижда, че все повече потребители от целия свят искат кодът на Windows 7 да бъде отворен.

Да си припомним, че през месец януари тази година Free Software Foundation представи петицията Upcycle Windows 7, в рамките на която потребителите с подписите си призовават Microsoft да отвори кода на Windows 7 и да даде възможност на разработчиците да изучават и подобряват кода на операционната система.

28
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
21 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
БегиМани
БегиМани

Честно казано не виждам какво ще постигнат с това. В момента имам перфектно работеща 7-ца, оптимизирана на максимум и само с най-необходимите ъпдейти и без излишна телеметрия и талаш. Не виждам и една причина да я „омазвам“ с евентуални ъпдейти от тези ентусиасти.

РР123
РР123

Ще работи, докато я ползваш със стар софтуер и само за интернет и филми. Скоро ще спрат да се отварят някои сайтове, понеже браузърите вече няма да имат нови версии за тази ОС. Ако ти се наложи да използваш някой по-нов и сериозен софтуер, пак няма да можеш, понеже ще си с неподдържана ОС и така нататък.

БегиМани
БегиМани

Ти сериозен ли си? Когато навлезе HTML6, няма да съм жив вече, а бразуера който използвам поддържа много повече функции на HTML5 от боклуците за Вирус10, да не говорим колко по-сигурен е от тях. Тези мантри които са ви втълпени можете да си ги заврете там където слънце не огрява, когато съм започнал да се занимавам с Изчислителни машини (моите родители използваха перфокарти) вие и вашите родители сте били в мокрите сънища на техните родители, та да вземете да се скриете от дупката от която сте изпълзяли…

Трошач на Тролове
Трошач на Тролове

БегиМани, пенсионерче, стой си на 7цата, даже ползвай IE7. От такива като теб страдат над милиард хора по света, понеже такива като теб все още ползват IE7, XP и т.н. и пречат на технологичния прогрес. Ползвал бил туй, онуй когато другите още не били родени… и? Това говори единствено, че си дърт, а не че имаш някакви познания.

Теодор
Теодор

Влез тогава с прословутия си браузър в сайта на НАП и подпиши нещо с електронен подпис. Кво.
Не стана ли.
Ами точно за това става дума.

БегиМани
БегиМани

@Тедорината – Когато си глупав е за цял живот.

Цитат:


Влез тогава с прословутия си браузър в сайта на НАП и подпиши нещо с електронен подпис.


Един от разработчиците на електрония подпис съм и винаги съм използвал алтернативни браузъри и си работят без проблем, но технически неграмотните хора няма как да го разберат това.

the professor
the professor

става. с правилните ъпдейти за ie11 (4 на брой)… то и в win10 tls 1.2 е още тестова версия…

Duck
Duck

Точно за това. Windows 7 вече е в миналото, но кодът си заслужава да бъде отворен, за да бъде изучен от подрастващите програмисти. Отворен код не значи, че всеки може да го копира и използва по свое усмотрение. Има различни лицензи като v1, v2 и т.н. Разбира се, че никой няма да тръгне да прави ъпдейти за Windows 7, да поддържа сървъри и т.н. Дори M$ могат да го отворят под v2 и никой няма да може да го разпространява легално. Но, ако отворят кода, ще излязат на яве много неща. Наред с позитивите, със сигурност и доста посредствен код… Виж още »

БегиМани
БегиМани

Win 7 е настоящето и бъдещето за хората за които още LTSC не може да бъде оптимизиран достатъчно и без телеметрия и талаш, не ми отговаряй, не се надявам да разбереш колко време съм си загубил с LTSB & LTSC…

п.п. По отрицателните палци броя безмозъчните лумпени които си нямат и идея, що е то изчислителна техника и как работи… 🙂 🙂 🙂

7 вече е на боклука
7 вече е на боклука

Поредното уин 7 зомби дето си вярва, че добре, че той се роди та да станат нещата и ще седи на 7 до дупка и ще си вярва какъв тарикат е 🙂 7 цата замина, приемете го. То и за ХП бяха същите закани, как вечно щели да си седят на него и колко хубав бил и какво стана… та толкова ще ви е и пъченето със 7 цата. само голи приказки на пишман разбирачи и след 3 месеца с 10 и с жална физиономия взирайки се в ония точки дето се въртят в кръг при зареждане при всяко пускане… Виж още »

БегиМани
БегиМани

Хахаха! Ти като си проЗт, технически неграмотен и не знаеш, че 7-цата има още 3 години ESU поддръжка си е лично твой проблем! Ползвай си Вирус10 и се наслаждавай на всички мизерии които ти прави… 🙂 🙂 🙂

7 и история
7 и история

За теб специално може и още 4 години да я поддържат. Само твоята 7 ца, то такъв ентусиаст не е за изпускане. И настина ли си мислиш, че отдавна с някой ъпдейт без да разбереш не са ти набили телеметрията и на тебе, a не само на тебе, а на всички 7 ци?

БегиМани
БегиМани

Цитат:


За теб специално може и още 4 години да я поддържат.


Когато си глупав е за цял живот. За разлика от теб не мисля – „Една патка мислила…“, мога и знам как да проверя какво съдържа всеки един ъпдейт.

Цитат:


БeгиMaни, пeнcиoнepчe, cтoй cи нa 7цaтa, дaжe пoлзвaй ІЕ7. Oт тaĸивa ĸaтo тeб cтpaдaт нaд милиapд xopa пo cвeтa, пoнeжe тaĸивa ĸaтo тeб вce oщe пoлзвaт ІЕ7, ХР и т.н.


Хората страдат от такива лумпени като теб които са технически неграмотни и не са потърсили алтернативи… Когато си глупав е за цял живот.

kuku
kuku

съвсем скоро ще има net framework нова версия и всичките програмисти ще се юрнат да пишат за нея щото ше има някакви улеснения, а програмите на новия framework естествено няма да работят на 7… точно както стана с XP и framework 4.6

faceshit
faceshit

Като знам що за чудо е Линукс в десктоп сегмента – по-добре да не им дават кода, щото всеки идиот с малко повече време ще си направи собствена Windows дистрибуция, и ще стане такова мазало, че никой няма да може да го оправи.

Разум
Разум

Това комунистическо мислене, че каквото ти предоставят е най-доброто и не можеш сам да направиш избор е много вредно.

bluewater
bluewater

@Разум За съжаление това „мислене“ преобладава. По скоро е послушание и подражание но не и мислене.

pix3l
pix3l

Ще им запишат един уй… големи оптимисти са, щом вярват, че ще получат кода на софтуер, в който са налети милиарди долари.

Бат Милко
Бат Милко

Тези налети милиарди, Майкрософт са ги избили 10 пъти досега.

pix3l
pix3l

Ти да не мислиш, че са написали Windows 10 от нулата?

pedro
pedro

Що ти да не работиш само за храна

TGR
TGR

Няма да го отворят най-малкото, защото ще си покажат задните вратички…

bluewater
bluewater

… и то вратички актуални и за 10

3l1
3l1

Никога няма да го отворят, знаете ли колко код копнат от open source ще излезе.

pedro
pedro

И как от десетките хиляди програмисти не излезе нито един да го каже, то такава световна конспирация е еквивалентна само на плоската земя

Срещу дезинформацията
Срещу дезинформацията

Така, сега – реалната причина.

FSF няма читатава дистрибуция, защото GNU/Hurd, GNU/Linux и BSD не им стигат за нормална десктоп среда.

Нямат пари да си купят лиценз за Windows.

Нямат пари да си купят хардуер за Windows 10.

И затова…искат сорс кода на Windows 7 да си го компилират и редактират за кошниците без да се налага да ползват „затворен“ софтуер.

/joke

Geri19
Geri19

Нали Windows e боза? Да ползват линукс дистрота.

8D
8D

Баси тъпата дискусия, че и аз.