FSF публикува петиция, призоваваща Microsoft да отвори кода на Windows 7

19
5414

Фондацията за свободен софтуер (Free Software Foundation) публикува в уеб пространство петицията Upcycle Windows 7, с която призовава Microsoft да отвори кода на операционната система Windows 7 и да позволи на световното общество да изучава и подобрява нейния сорс код.

FSF възнамерява да събере над 7777 подписа в поддръжка на петицията Upcycle Windows 7 и обяснява, че това се прави както за сегашните, така и за бъдещите Windows потребители. Вече са събрани над 2000 подписа.

Изискванията на Free Software Foundation към мениджмънта на Microsoft са следните:

  1. Windows 7 трябва да бъде с отворен сорс код и нейният жизнен цикъл трябва да продължи именно по този начин. Позволете на общността да изучава нейния код, да го променя и да продължи да го разпространява!
  2. Уважавайте свободата и конфиденциалността на вашите потребители вместо да ги принуждавате да преминават към новите версии на Windows.
  3. Докажете че наистина уважавате своите потребители, както и тяхната свобода, а не използвате тези понятия за маркетинг и завишаване продажбите на своите продукти, само когато на вас ви е удобно и необходимо.

Free Software Foundation посочва, че Microsoft вече е отворил кода на някои свои програми, които са станали по добри. Според FSF, софтуерният гигант нищо няма да загуби, понеже поддръжката на Windows 7 е вече официално приключила и до 2023 година Microsoft осигурява платената поддръжка чрез обновяванията Extended Security Updates program (ESU). След като и платената поддръжка приключи, вече нищо не пречи на Microsoft да отвори кода на Windows 7.

Да си припомним, че в началото на месец март миналата година Microsoft отвори сорс кода на своята помощна програма Калкулатор за Windows 10, за да може всеки потребител да се запознае със софтуерните технологии на Microsoft, включително Fluent, Universal Windows Platform, Azure Pipelines и други. Програмата е написана на С++ и има над 35 000 реда сорс код. За компилирането на този проект е необходима ОС Windows 10 и най-новата версия на Visual Studio. Самият проект е качен в GitHub.

Петицията на Free Software Foundation навярно е следствие от представеното от Microsoft обновяване KB4534310 за Windows 7 и Windows Server 2008, което включва финалните ъпдейти, обновявания по безопасността и пачове за различните модули на Windows 7. Но традиционно за Microsoft, в това обновяване има бъг, който засяга функционалността на тапетите на десктопа. След инсталирането на KB4534310 вместо тапет се вижда черен екран. Сега разбираме, че не работи функцията за разтягане Stretch на изображението за тапета. Microsoft заяви, че е в течение за този проблем, но няма да представи пач за него, понеже поддръжката Windows 7 е вече приключила.

Проблемът може да бъде частично решен чрез подбор на точните размери на изображението на десктопа, като по този начин се избягва използването на Stretch.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
19 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари