FSF публикува петиция, призоваваща Microsoft да отвори кода на Windows 7

20
5335

Фондацията за свободен софтуер (Free Software Foundation) публикува в уеб пространство петицията Upcycle Windows 7, с която призовава Microsoft да отвори кода на операционната система Windows 7 и да позволи на световното общество да изучава и подобрява нейния сорс код.

FSF възнамерява да събере над 7777 подписа в поддръжка на петицията Upcycle Windows 7 и обяснява, че това се прави както за сегашните, така и за бъдещите Windows потребители. Вече са събрани над 2000 подписа.

Изискванията на Free Software Foundation към мениджмънта на Microsoft са следните:

  1. Windows 7 трябва да бъде с отворен сорс код и нейният жизнен цикъл трябва да продължи именно по този начин. Позволете на общността да изучава нейния код, да го променя и да продължи да го разпространява!
  2. Уважавайте свободата и конфиденциалността на вашите потребители вместо да ги принуждавате да преминават към новите версии на Windows.
  3. Докажете че наистина уважавате своите потребители, както и тяхната свобода, а не използвате тези понятия за маркетинг и завишаване продажбите на своите продукти, само когато на вас ви е удобно и необходимо.

Free Software Foundation посочва, че Microsoft вече е отворил кода на някои свои програми, които са станали по добри. Според FSF, софтуерният гигант нищо няма да загуби, понеже поддръжката на Windows 7 е вече официално приключила и до 2023 година Microsoft осигурява платената поддръжка чрез обновяванията Extended Security Updates program (ESU). След като и платената поддръжка приключи, вече нищо не пречи на Microsoft да отвори кода на Windows 7.

Да си припомним, че в началото на месец март миналата година Microsoft отвори сорс кода на своята помощна програма Калкулатор за Windows 10, за да може всеки потребител да се запознае със софтуерните технологии на Microsoft, включително Fluent, Universal Windows Platform, Azure Pipelines и други. Програмата е написана на С++ и има над 35 000 реда сорс код. За компилирането на този проект е необходима ОС Windows 10 и най-новата версия на Visual Studio. Самият проект е качен в GitHub.

Петицията на Free Software Foundation навярно е следствие от представеното от Microsoft обновяване KB4534310 за Windows 7 и Windows Server 2008, което включва финалните ъпдейти, обновявания по безопасността и пачове за различните модули на Windows 7. Но традиционно за Microsoft, в това обновяване има бъг, който засяга функционалността на тапетите на десктопа. След инсталирането на KB4534310 вместо тапет се вижда черен екран. Сега разбираме, че не работи функцията за разтягане Stretch на изображението за тапета. Microsoft заяви, че е в течение за този проблем, но няма да представи пач за него, понеже поддръжката Windows 7 е вече приключила.

Проблемът може да бъде частично решен чрез подбор на точните размери на изображението на десктопа, като по този начин се избягва използването на Stretch.

20
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
12 Коментари
8 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Иван
Иван

Направят ли го край с Вирус 10. Хората сами ще си вкарат DX12 и ще махнат излишните сървиси които само следят хората и изчисляват неща за майкрософт на безплатен ток.

БегиМани
БегиМани

Тя идеята е много добра, но лакомийте от M$ много добре знаят, че направят ли го, никой който е останал на 7-ца, няма да мине на 10-ка посмъртно. Сега все още има шанс някой заблуден да мине на Вирус10.

МНЗ
МНЗ

Отварянето на кода на Майкрософт не е за хора със слаби сърца.

adres
adres

Тези дни се занимавам точно с фирми, сертифицирани по разните там САП, ИСО и т.н. – има изискване, че ТРЯБВА да преминат на Виндовс 10. НЕ може да си платят за удължена поддръжка, а е наложащо да преминат на 10. Мъката е огромна, не искам да съм на мястото на тези хора, които ще трябва да работят на това чудо. Моята работа е лесна – да го инсталирам, да го присъединя към домейн и да го криптирам… че и това е изискване също. Не, че МС нямат ключовете за декриптиране де… то за това и НЕ можеш да ползваш въбшен… Виж още »

Arebe
Arebe

Мамини златни… още в дядо коледа вярват

фих
фих

Ами ползвайте си хакнатия Linux с хиляда дистрибуции, правени от кой знае какви руски и азиатски индивиди… Не…не – там е абсурд да ви следят… Нали е open source, НО балами като вас не знаят, че безплатен обяд НЯМА !

Щерян Николаев
Щерян Николаев

Хора като теб, трябва да си пият хапчетата по – редовно или просто да започнат да четат. Не използвам Линукс, но … биеш всякакви рекорди за глупаво изказване!

Dido
Dido

Поздравление за поредното злобливо „умно“ изказване – отчаян опит за затапване на нечие анти Linux мнение, което е типично по български ! Бравос, Щерянчо… бравос !… Най-посредственото нещо е да кажеш на някой, който очевидно не познаваш, е да си пие хапчетата… Чудя се как се толерират коментари, които очевидно си служат с езика на омразата …
Бравос, Щерянчо !

zero
zero

В стар плондир има повече мозък, не заслужаваш възпитан отговор!

някой си
някой си

Ей заради такива злобни изказвания намразих линуксчиите и тъпата им операционна система.

Чип за зеле
Чип за зеле

Защото да намразиш цяла операционна система заради едно злобно изказване е супер умно.

някой си
някой си

Защото да изпилзваш Линукс в комбинация с Тор браузър, за да хейтиш под различни никнейми е супер умно. Нищо градивно от теб, само хейт ти е силата…

Чип за зеле
Чип за зеле

Хората които не се интересуват от Линукс не отварят свързани с Линукс теми и не коментират. Влизат само такива, които са решили да се заяждат. А после се чудят защо ги ругаят.

Брат Ан
Брат Ан

Гледам на хората с различно от вашето мнение сте нацъкали минуси!
Еха, много сте умни линуксчиите – ползвате Tor браузъра, за да цъкате минусчета по цял ден, защото в друго НЕ ви бива!
Нека, ако минусите са някаква форма на самочувствие, което ви укрилява, че все вие трябва да сте прави!
Доста сте посредствени…
Евала!
П.С. Чакам минусите от линуксчиите! И да не забравите да ги пуснете през Tor браузъра, защото няма как да кликате повече от веднъж…!!!!!

dedal
dedal

Няма да го отворят. Ако това има клон с отворен код 10 е напълно фалирал.
Лично аз не използвам windows и си е мой избор
Debian ми върши по-добра работа.
Да искат да се отвори и vista,. която според мен остана недооценена. От Сървис пак 2 vista е уникално стабилна и удобна, даже по лично мнение превъзхожда 7 в пъти.

Кон
Кон

Който не му харесеа уиндоус дс не го ползва ТОЧКА. На мен ми харесва такъв какъвто е, да не дават юнения хора които не го ползват

pix3l
pix3l

Че да може всеки идиот с малко свободно време да тръгне да пуска собствена дистрибуция, както стана с Linux – няма нужда!

Чип за зеле
Чип за зеле

Дори от MS да отворят кода (шансът за което общо-взето е нулев), пак никой няма право да пуска собствена версия на Windows без тяхно разрешение по причини свързани с патентите. В най-добрия случай може от време на време да излизат фиксове за проблеми и уязвимости.