FTC глоби Facebook с $5 милиарда

2
915

Федералната търговска комисия (FTC) на САЩ глоби компанията Facebook на Марк Зукърбърг с $5 милиарда след разследването на скандала с Cambridge Analytica и изтичането на огромни обеми потребителски данни. Това е втората най-голяма глоба в историята на FTC.

В официалното решение се казва, че Facebook е нарушила закона, като допуснала изпращането на потребителски данни на трети лица, използвала е телефонните номера на потребителите, дадени за повишаване на безопасността, за изпращане на реклами.

Социалната мрежа бе наказана и за откровената лъжа за уж неактивната по подразбиране система за разпознаване на лицата. За всичко това и за да изглади напълно вината си Facebook трябва да заплати глоба от $5 милиарда и да въведе определени ограничения на своята дейност.

Компанията ще трябва да дава за тестване от страна на външни специалисти своите нови продукти, за да бъде проверено нивото на информационна безопасност. Има и други изисквания.

Facebook трябва да плати и още $100 милиона на Комисията по ценни книги и борси за скриване на тези факти от инвеститорите.

Едновременно с това, видни личности от Комисията и от Сената изразиха своята загриженост, че на Зукърбърг и неговите високопоставени мениджъри не бе потърсена лична отговорност. Появиха се мнение, и че това са съвсем леки санкции, които не налагат ограничения на структурата и бизнес модела на Facebook.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
1 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
MasterYoda
MasterYoda

Фейсбук е един голям капан за глупаци! Даваш им да ти следят целия живот, а междувременно гледаш по БТВ как ни следяла Държавна сигурност преди 30 години, и се възмущаваш. Точно така, глупако, рови се безсмислено в миналото, докато някой ти отнема бъдещето!

Zabavnoe
Zabavnoe

Във фейсбук те следят за хубаво бе. Ще те подслушват малко, ще се изпуснеш да кажеш , че нямаш бански за това лято, е па ще ти препоръчат във всеки сайт. На фейсбук следенето е с цел монетизиране и продажба на реклама. Държавна сигурност са те следили за да те убият или затворят някъде където нямаше да видиш бял ден и щеше бачкаш като магаре по цял ден за без пари. Мисля, че има съществена разлика.