Федералната търговска комисия (FTC) е готова да завърши разследване срещу Google със споразумение. Става въпрос за нарушение на компанията на федералните закони за защита на личните данни на деца. Информацията е от двама души, запознати с материята, които са говорили с The Washington Post.

Тримата републикански представители в комисията подкрепят да се сключи споразумение, а двамата от Демократичната партия са против. В споразумението ще бъде посочено, че Google неадекватно защитава децата, които използват платформата и неправилно събира техните данни, в разрез със Закона за защита на личните данни на деца в Интернет (COPPA). Той гласи, че проследяването и таргетирането на потребители под 13-годишна възраст е забранено.

Google ще трябва да плати глоба в размер на няколко милиона долара, но точната сума и контурите на споразумението остават неясни. Всичко вече е в ръцете на Министерството на правосъдието. То рядко преразглежда споразуменията на FTC.

Cathy MacFarlane, говорител на FTC, и Chris Dale, говорител на Google, са отказали коментар

През годините има редица оплаквания срещу YouTube по темата. На платформата има популярни канали, които са предназначени за лица над 13 години (на хартия), но всъщност са насочени към по-малки деца. Говорим за канали, които публикуват детски песни, анимации, ревюта на играчки и прочие.

Това не е проблем само на Google. И много други платформи могат да се озоват под прицела на Комисията – например социалните мрежи Snapchat и Instagram, играта Fortnite. Нищо чудно да последват разследвания и срещу тях.

FTC в момента се е заела с преосмисляне на начина, по който COPPA работи

Тази седмица председателят, Joe Simons, обяви намеренията си механизмът да бъде преработен. Нуждата правилата да бъдат преразгледани идва от бързите технологични промени.

Притесненията са, че има уеб сайтове, видеоигри и други услуги, които може и да не са рекламирани към деца конкретно, но привличат голямо количество от тях. В повечето случаи, компаниите нямат право да събират информация за децата или да им показват таргетирани реклами. Проблемът е, че в рамките на сегашния закон попадат сайтове и приложения, които са насочени към деца или “знаят”, че техните потребители са на възраст под 13 години. В някои случаи това не е достатъчно и може да се използва като вратичка.

По време на разследването, Google работи над различни начини, чрез които YouTube сортира детските клипове. Запознат с проекта е споделил какво се случва зад кулисите – пред The Washington Post. Имало е промяна в алгоритмите, които определят опашката от видеа, които се пускат след края на всеки клип.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за