Рансъмуер атаките днес се превърнаха в нещо много повече от „инциденти“ за големите компании. Особено след като хакерите започнаха не само да криптират данните в мрежите им, но и да крадат информация от тях. Неслучайно и администрацията на американския президент обърна на този тип атаки специално внимание наскоро. Щетите за жертвите на тези компании се изразяват в милиони долари загуби и не става дума само за откупите, които както разбираме напоследък някои от тях плащат. Времето на неактивност на оперативните вериги, удар по репутацията на компаниите, ресурсите, които трябва да бъдат отделени за възстановяване на нормалното функциониране на мрежата и системите и данните в тях, нуждата от налагането на по-добри защити след атаките – става дума за процедури, които отнемат не само пари, а и време, което в бизнеса винаги е било ценно. Тези дни се появи информация, която може да послужи като нагледен пример за това доколко тежки са този род атаки за една голяма компания.

В началото на този месец ви разказахме за пробива в мрежите на японската компания Fujifilm. На първи юни те разбират, че са станали жертва на кибератака, което принуждава администриращите системите и мрежите на клоновете на Fujifilm изключат сървъри и машини във всички нейни клонове, което се случва на четвърти юни. 10 дена. Толкова е отнело на компанията да възстанови напълно нормалното функциониране на сървърите и компютрите си. Може да си представите какво означават за компания с мащаба на Fujifilm това.

„За нас е удоволствие да ви информираме, че от днес, нормалните операции за клиентите ни и нашите бизнес партньори, като получаването на заявки и запитвания и доставки на нашите продукти, беше възстановено“, написаха вчера на сайта на компанията Fujifilm, цитирани от Bleeping Computer. От компанията заявяват, че в хода на провелото се разследване не е установена кражба на данни. Fujifilm допълват, че са взели всички мерки по засилване на защитите на мрежата си и се извиняват за неудобството, което са причинили на своите клиенти и бизнес партньори.

Що се отнася до самата атака, Bleeping цитират специалист по сигурността, според когото мрежата на Fujifilm е била атакувана с троянската програма Qbot. Известно е, че няколко известни рансъмуер групи използват ботнета на Qbot, за да доставят криптовируси към жертвите им.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари