fbpx
18.8 C
София

Gartner: Появата на чиповете Apple M2 ще удари бизнеса на Microsoft на пазара на операционните системи

Най-четени

Светослав Димитров
Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Новите ноутбуци на Apple, базирани на фирмения чипсет M2, могат да причинят значителни щети на бизнеса на Microsoft, който традиционно доминира в нишата на операционните системи. Тъй като компютрите на Apple стават все по-популярни, пазарният дял на Windows може значително да се свие.

Apple вече представи серията Mac, базирана на чипсета M1 през 2020 г., а миналата седмица беше проведена и премиерата на MacBook Air и 13-инчовия MacBook Pro, базирани на по-енергоефективния и мощен чипсет Apple M2.

Според експерта на Gartner Микако Китагава (Mikako Kitagawa), благодарение на M2, Apple ще продължи да си връща дела на компютърния пазар. Ако през 2021 г., по отношение на броя на използваните операционни системи, Apple представляваше 7,9% от компютърните доставки срещу 81,8% от компютрите с Windows, то през 2026 г., според прогнозите на Gartner, делът на компанията ще се увеличи до 10,7%, а делът на моделите с Windows ще падне до 80,5%. През следващите седмици трябва да се появи нова прогноза на Gartner, в която числата на Apple трябва да се променят нагоре.

Вторият фактор за възхода на компютърния бизнес на Apple е поради използването на фирмени чипсети вместо процесори на Intel. Компанията представи първия MacBook Air, на базата на собствен чипсет, миналата година, след което се появиха и обновените модели iMac, Mac Mini и MacBook Pro, както и новото Mac Studio. Новите продукти са по-икономични и производителни в сравнение с предишните версии на същата серия с процесорите на Intel.

В същото време, продажбите на компанията в нишата на Mac се увеличиха с 23% през фискалната 2021 г. до над $35 млрд. До мартенското тримесечие продажбите на Mac се увеличиха с повече от 14%, като ръстът беше много по-висок, отколкото в която и да било друга категория на Apple. Главният изпълнителен директор Тим Кук заяви, че невероятната реакция на клиентите към M1 е довела до 15% увеличение на продажбите на годишна база, въпреки прекъсванията на веригата за доставки.

Въпреки това, повечето от приходите, идващи от Windows, Microsoft получава от производители като Dell, HP, Lenovo и други лидери на пазара. Този сегмент представлява 7,5% от приходите на Microsoft и почти 11% от нетните приходи. Според експерти, ако Microsoft продължи да губи пазарен дял, ще загуби и контрола върху ценообразуването. Компанията получава по-голямата част от приходите си от търговските клиенти.

В същото време експертите твърдят, че има пряка връзка между предпочитанията на обикновените купувачи и софтуера, който използват на работното място – повечето от тези, които са започнали да използват новата работна среда у дома, започват да налагат нейното използване и на работа. Това включва и тези, които вземат решения за закупуване на оборудване и софтуер.

Доскоро фирмите бяха относително пасивни относно възможността за закупуване на компютри, базирани на Apple M1, тъй като им липсваше необходимия софтуер. Тъй като гигантите като Adobe и дори самата Microsoft започнаха да адаптират софтуерите си към новите условия, корпоративните покупки на продуктите Apple също започнаха да се увеличават.

В същото време, последният все още не е използвал всичките си козове. Според анализаторите на Moor Insights and Strategy не е изключена появата на евтини ноутбуци MacBook SE на цена от $800 или $900 – сега най-евтиният MacBook Air, на базата на M2, струва от $1199. Появата на такъв атрактивен модел може косвено, но много силно да засегне софтуерния бизнес на Microsoft, свързан с операционните системи.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

15 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини