Gartner: 665 милиона таблета ще бъдат в употреба по света до 4 години

1
14

Ерата на таблетите определено наближава. Анализаторската компания Gartner прогнозира, че до 2016 година в употреба ще има около 665 милиона от портативните машини. За сметка на това продажбите на персонални компютри буксуват все повече и не се очаква тази тенденция да се промени в положителна за тях посока, предаде Tech Crunch.

През тази година продадените таблети ще са почти 119 милиона, а това означава, че ръстът в продажбите спрямо миналата година ще достигне 100%. В близко бъдеще iPad ще остане цар на таблетите, въпреки че Amazon печели популярност за своя Kindle Fire, докато Samsung примамва нови клиенти с различните размери на дисплея в своята линия Galaxy Tab.

През следващите 4 години Apple ще остане най-големият производител на таблетни компютри в света и ще държи пазарен дял, който няма да пада под 45%. Въпреки това iPad ще отстъпи доста от сегашната си преднина, която му дава 61.4% пазарен обхват. Най-доминираща роля таблетът на Apple имаше преди две години, когато делът му възлизаше на потресаващите 83%. Оттогава започна да губи позиции под натиска на конкуренцията.

Таблетите, задвижвани от мобилната операционна система Android печелят все повече точки и след време биха могли доминират пазара на този вид компютри. Сега те държат дял от 31.9%. До 4 години Gartner прогнозира повишение до 37%, което обаче няма да е достатъчно за изместването на iOS. Основният проблем на Android са приложенията, които не могат да се мерят с тези, налични за iOS. Ако това се промени системата на Google ще успее да надвие напълно епълския софтуер.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари