Gemalto призна за хакването, но не и за мащабите на проблема

0
9

Ден след като отрече, че е била жертва на хакване от страна на американски и английски шпиони, откраднали кодове за подслушването на милиони SIM карти, холандската компания Gemalto смени тона и призна, че такова нещо наистина се е случило.

Все пак тя отрича проблемът да е в мащабите, в които разкритията на Едуард Сноудън го представят.

Според Gemalto, не може да се говори за „масиран“ пробив във сигурността, но операция в по-малки мащаби на Агенцията за национална сигурност и нейните английски партньори „вероятно се е случила“.

„Този опит за проникване е успял да им осигури достъп само до офисната мрежа и няма как да е довел до масивната кражба на ключове за криптиране на SIM карти“, казва компанията.

Компанията добави, че най-вероятно службите за сигурност са могли да получат достъп само до 2G мрежи, тъй като „3G и 4G мрежите не са уязвими от такъв тип атака“.

През 2010 г. Gemalto действително е отчела „подозрителна дейност“, произлизаща от трета страна, която се е опитвала да шпионира нейната мрежа, но производителят на SIM карти твърди, че е взел незабавни мерки, за да попречи на това. Сред тях е било пускането на „система на защитени трансфери“, което би трябвало да означава, че дори шпионирането на 2G мрежи ще е много трудно, а това на 3G и 4G – невъзможно.

„Gemalto ще продължи да наблюдава своите мрежи и да подобрява условията за сигурност. Не планираме да коментираме повече по този въпрос, освен ако не се появят някакви значителни нови подробности“, завършва холандският производител.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за