Gemalto призна за хакването, но не и за мащабите на проблема

0
36

Ден след като отрече, че е била жертва на хакване от страна на американски и английски шпиони, откраднали кодове за подслушването на милиони SIM карти, холандската компания Gemalto смени тона и призна, че такова нещо наистина се е случило.

Все пак тя отрича проблемът да е в мащабите, в които разкритията на Едуард Сноудън го представят.

Според Gemalto, не може да се говори за „масиран“ пробив във сигурността, но операция в по-малки мащаби на Агенцията за национална сигурност и нейните английски партньори „вероятно се е случила“.

„Този опит за проникване е успял да им осигури достъп само до офисната мрежа и няма как да е довел до масивната кражба на ключове за криптиране на SIM карти“, казва компанията.

Компанията добави, че най-вероятно службите за сигурност са могли да получат достъп само до 2G мрежи, тъй като „3G и 4G мрежите не са уязвими от такъв тип атака“.

През 2010 г. Gemalto действително е отчела „подозрителна дейност“, произлизаща от трета страна, която се е опитвала да шпионира нейната мрежа, но производителят на SIM карти твърди, че е взел незабавни мерки, за да попречи на това. Сред тях е било пускането на „система на защитени трансфери“, което би трябвало да означава, че дори шпионирането на 2G мрежи ще е много трудно, а това на 3G и 4G – невъзможно.

„Gemalto ще продължи да наблюдава своите мрежи и да подобрява условията за сигурност. Не планираме да коментираме повече по този въпрос, освен ако не се появят някакви значителни нови подробности“, завършва холандският производител.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари