General Motors и LG Chem започват в САЩ съвместното изграждане на завод за акумулаторни батерии за електромобили

0
417

Американският автомобилен производител General Motors и южнокорейската компания LG Chem започват съвместното изграждане на голяма фабрика за производство на акумулаторни батерии и акумулаторни блокове за електромобили. Плановете са новата фабрика да произвежда батерии с общ капацитет 30 GWh годишно. Инвестицията е в размер на $2,3 милиарда, като дяловете на двете компании в тази инвестиция са еднакви.

GM и LG Chem ще обменят съответните технологии и усилено ще работят върху оптимизация на батериите, за да се достигнат максимално възможни показатели при колкото се може по-ниска цена. Пред медиите бе съобщено, че основната цел е да се достигне $100 за 1 KWh – тоест, себестойността на акумулаторен блок с капацитет 50 KWh ще бъде $5000.

Фабриката ще бъде построена близо до Лордстаун, Охайо, където в продължение на вече 50 години General Motors сглобява ДВГ за своите автомобили.

Новата Гигафабрика на GM и LG Chem няма да използва никакви стари производствени мощности, а ще бъде изградена от нулата. Тя ще разкрие 1100 работни места, като всичко трябва да започне в средата на 2020 година. По този начин, Лордстаун ще се превърне от място за производство на ДВГ в хъб за електрически модели.

Да отбележим, че LG Chem вече доставя батерии на производители като Audi, Mercedes-Benz, Volkswagen и Daimler. От своя страна, General Motors представи своя електромобил Chevy Bolt още през 2016 година, но оттогава няма нова информация на тази тема.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за