GitHub се отказва от използването на думата „master“ в своите основни директории

21
825

Ръководителят на GitHub Нат Фридман (Nat Friedman) потвърди намерението на компанията в основните директории по подразбиране да започне да се използва думата „main“ вместо „master“ в знак на солидарност с протестиращите срещу полицейското насилие и расизма в САЩ. Новото име ще бъде използвано само в новите хранилища, а във вече съществуващите проекти директориите master се запазват. Въпреки това се обсъжда възможността за подготовка на нова опция, която според желанието на някои разработчици, ще може автоматично да преименува всичко необходимо.

Обсъждането необходимостта от премахването на  master става и в кореспонденциите на разработчиците в Git. Засега привърженици на тази идея са само някои отделни активисти, като повечето разработчици и програмисти са против, още повече, че в Git думата Master се използва съвсем отделно, а не като двойка със slave.

Но истинско чудо може да се види в проекта OpenSSL, където за недопустим се счита изразът „черна магия“. Създателите на OpenSSL подготвят пач, който да замени „black magic“ на „magic“, „blacklist“ на „block list“, „white space“ на „whitespace“. Допъпнение: вече започна използването на „blank“, а вместо „master“ вече се използва „parent“ или „main“.

И още, комитетът IETF (Internet Engineering Task Force), който се занимава с протоколите и архитектурата на интернет предложи редица политически коректни алтернативи. Вместо „master/slave“ в спецификациите се препоръчва използването на primary/secondary“, „leader/follower“, „active/standby“, „primary/replica“, „writer/reader“, „coordinator/worker“ или „parent/helper“ а вместо „blacklist/whitelist“ – „blocklist/allowlist“ или „block/permit“.

3 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
21 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари