GitHub създава Arctic Code трезор, за да запази софтуера с отворен код за 1000 години

0
543

GitHub днес сподели планове да създаде трезор с име “Arctic Code”. Планът е той да служи за съхранението и запазването на софтуер с отворен код. Изходния код на open source проекти ще се съхранява там на филм с рамки, които побират 8.8 милиона пиксела всяка. Животът на една рамка е 1000 години.

Мястото, където ще се намира трезорът, е в Свалбард, Норвегия – в изведена от експлоатация на въглищна мина. Това е един от най-северните градове на планетата. Вечната замръзналост на земята в региона може да достигне на стотици метри под повърхността. Архивисти вярват, че студените и постоянни условия ще са от ползва за съхранението на информацията.

Идеята се заражда по-рано тази година, обхващайки хиляди популярни GitHub проекти от сорта на Blockchain, WordPress и програмните езици Rust и Ruby. През февруари проектът ще увеличи обхвата си до всички публични хранилища. Платформата се използва от над 40 милиона разработчици и в момента на нея се намират 100 милиона хранилища.

„Нищо голямо няма да се случи повече без софтуер“, разказва изпълнителният директор на компанията Nat Friedman, мотивирайки нуждата от трезора.

Arctic Code е част от програмата за архивиране на GitHub. В нея компанията си сътрудничи с различни тематични проекти като Internet Wayback Machine, фондацията The Long Now, Project Silica на Microsoft.

След време трезорът може да поддържа нещо като Silica. Там целта е информация да се съхранява върху стъкло с живот от 10 хиляди години.

Първата снимка на отворен код ще се случи на 2 февруари, 2020-та година. Ще се развие система за правене на допълнителни кадри веднъж на една или две години. Ще се разработи и начин за извличане на кода от филмите.

Все още не са изчистени всички детайли

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за