Gizmodo: функцията „Do Not Track“ в уеб браузърите масово се използва, но не работи

10
1120

Милиони хора използват настройката Do Not Track в своите браузъри, която подава на уебсайтовете заявка, да не се събират потребителски данни. Според изследване на Forrester Research, една четвърт от пълнолетните американци използват тази функция. Само че тя на практика не работи.

Функцията Do Not Track за първи път бе представена преди 10 години. Тя имаше за цел да защити правата на потребителите в Глобалната мрежа и да им помогне да се освободят от натрапчивата реклама и събирането на потребителски данни. Оказа се, че само няколко големи уебсайта спазват това правило, като сред тях са Pinterest и Medium.

Yahoo и Twitter твърдяха, че ще се удовлетворяват заявките Do Not Track, но после се отказаха от това. Най-популярните портали – от Google и Facebook до Pornhub и xHamster никога не са се придържали към тази функция. Facebook например, продължава да събира данни, дори и когато опцията Do Not Track е активирана. Но отбелязва, че предоставя на потребителите няколко начина за контрол при използването на тези данни от работодателите.

Gizmodo счита, че основната причина, поради която Do Not Track (DNT) не работи, е липсата на какъвто и да било стандарт за реакция на DNT заявката. Никъде не е описано, как трябва да се реагира на това изискване и редица сайтове просто го игнорират.

Изданието допълва, че с игнорирането на DNT рекламодателите загубиха повече. Когато видяха, че Do Not Track опцията не намалява рекламите, потребителите започнаха масово да използват софтуер за тотално блокиране на всякакви реклами.

10
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
5 Отговори на коментарите
6 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
9 Автори на коментарите
the professorИзключете коментаритеanonimousgoliam korИван Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
кал
кал

калдата също пренебрегва въпросния хедър

Picaso
Picaso

И ти как го установи това? По спомен, Калдата ползват Гугъл реклами. Как разбра, че съдържанието на рекламите е определено от Калдата, а не от таргетирането на Гугъл?

goliam kor
goliam kor

Ти въобще четеш ли и мислиш ли, преди да пишеш? В статията ти пише ясно, че Google игнорират DNT, следователно ако Kaldata използват Google Ads, индиректно правят същото.

Picaso
Picaso

Как ще сме видяли, че ненамаляват рекламите? Или как ще сме го очаквали? DNT означава, че желая да не ми събират лични данни. Бих очаквал същото количество реклами, но не таргетирани. Просто ръндъм. Пък допреди 2 месеца с Falkon и включен DNT ме засичаха като бот. Дори и тук в Калдата не можех да пиша коментари. Ако я изключех – да. По спомен от около 2 месеца всичко е наред. Лекът е три неща – IPtables, Adblocker и редовно триене на бизквитки и т.н Лично на мен браузърите ми трият всичко при гасене.

Иван
Иван

близквиДки 😀

Techhead
Techhead

Веднъж активирах „do not track“ в уеб браузъра ми и цялата ми интернет връзка се разпадна, явно 300 сайта и служби ме следят като нацистки военнопрестъпник.

пипи
пипи

Ами като пишеш такива работи.

anonimous
anonimous

а какви лични данни събират разни сайтове? да не би да си пишете по тях истинските имена с егн-тата? или стоят по компютрите ви тези данни? пълни глупости…

Изключете коментарите
Изключете коментарите

Заради неграмотни тролове като теб има цяла индустрия от милиарди долари, от която мнозина /включително аз/ се възползваме напълно легално.

the professor
the professor

и аз като повечето потребители не ползвам DNT, а ublock. то си е тотална простотия да казваш, че не искаш да бъдеш следен и да се надяваш, че от другата страна ще благоволят да го направят… просто вземаш нещата в свои ръце и директно блокираш… няма кой да заставя разработчици на сайтове да изпълняват функцията, а и тя 100% води до повишаване на използваните ресурси (CPU, ram и трафик) от сървърите