GNOME предложи да се отчита влиянието на графичния интерфейс върху околната среда

1
445

Филип Витнал (Philip Withnall) от компанията Endless предложи по време на конференцията GUADEC 2020 да започне отчитането и влиянието на графичната десктоп среда GNOME, както и на нейните приложения, на околната среда. Специалистът предлага да бъде изобразяван параметърът Carbon Cost, който показва приблизителното ниво на изхвърляния в атмосферата въглероден диоксид, образувал се при консумацията на електрическа енергия на десктоп средата и на отделните приложения.

Целта е да се покаже сериозното отношение на проекта GNOME към състоянието на околната среда. За фактори при изчисляването на този параметър се вземат натоварването на CPU, използването на Глобалната мрежа и хранилищата, интензивността на тестването на новите версии на десктоп средата и други. Предлага се използването на sysprof, systemd и powertop, данните от които могат да се използват за изчисляването на еквивалента на изхвърления въглероден диоксид. Така например, един час активно натоварване на централен процесор се оценява на изразходвана енергия от около 20 Wh или 6 грама CO2e, а 1 GB изтеглени данни са около 17 грама CO2e.

За намаляването на „Carbon Cost“ разработчиците предлагат да бъдат направени оптимизации на алгоритмите чрез използване на кеширане, подобряване ефективността на кода, намаляване на мрежовото натоварване и т.н. По този начин GNOME ще даде свой принос в борбата с глобалното затопляне.

И още, за всяка по-значителна версия на GNOME се предлага да излиза и Carbon Cost компилация.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари