Аналитиците на Goldman Sachs считат, че биткойнът може да стане реална алтернатива на традиционните валути в развиващите се страни. Bloomberg каза, че доларът отлично се справя с тази задача, но неговият дефицит създава сериозни проблеми в някои райони.

Много валути в африканските страни на юг от Сахара се обезцениха заради върлуващата хиперинфлация, недоверието на местното население към местните институции и нередовните емисии. В Конго например, 90% от депозитите и кредитите за в чуждестранна валута. А правителството на Зимбабве още през 2015 година се отказа от сеченето на монети.

Биткойнът може да бъде полезен и в региони, където правителствата налагат строги ограничения за използването на чужди валути на други държави.

През последните десетилетия американският долар добре изпълняваше ролята на антикризисна валута“ – твърдят аналитиците на Goldman Sachs Зак Пандъл и Чарлз Химелбърг. „Но в местата, където достъпът до традиционните валути е ограничено, биткойнът се превръща в една жизнеспособна алтернатива„.

Аналитиците предупреждават, че ако биткойнът започне широко да се използва като платежно средство, то инвеститорите ще трябва да забравят за астрономически доходи от тази криптовалута и за резки скокове на курса.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

10 коментара за "Goldman Sachs: „Биткойнът ще замени долара в африканските държави“"

Извести ме за
avatar
Сортиране по:   нови | стари | оценка