Инвестиционната банка Goldman Sachs, във финансовите кръгове известна като „Фирмата“, е една от най-старите инвестиционни банки в света със седалище в Южен Манхатън, Ню Йорк.

На пика на своя успех, през 2000 година, трейдърският отдел на банковия клон на Goldman Sachs в Ню Йорк имаше около 600 брокера и трейдъра. Сега в отдела работят само два трейдъра по ценни книжа. Останалата работа се върши от софтуер за алгоритмичен трейдинг, който се обслужва от 200 програмиста.

Подробности по ъпгрейда на техническата инфраструктура на банката даде Марти Чавез (Marty Chavez), заместник финансов директор и бивш директор по информационни технологии в Goldman Sachs.

Финансистът сподели, че традиционните бизнес модели са вече минало. „Всичко което правим, днес се поддържа с помощта на математиката и софтуера“ – каза Марти Чавез. Той сравни финансовата империя на Goldman Sachs с интернет гиганта Google. Тези корпорации наистина имат много общо. Така например, 33% от служителите на Goldman Sachs са софтуерни инженери, а във Фирмата работят 9000 програмиста. Google и Goldman Sachs дори се конкурират на пазара на труда, за да вземат на работа най-талантливите разработчици.

Към днешен ден Goldman Sachs възнамерява да внедри използването на нови протоколи за работа с блокчейна, в които липсват недостатъците на биткойна и другите криптовалути.

Естествено, освен повишаване производителността на труда, банките се освобождават от ненужния високоплатен персонал. В големите инвестиционни банки трейдърите получават средно $42 000 месечно, имат допълнителни бонуси. В Goldman Sachs тези възнаграждения бяха традиционно по-високи, а софтуерът работи без заплати и комисионни. В крайна сметка излиза по-рентабилно.

Goldman Sachs постепенно автоматизира всички елементи от своята дейност. Неотдавна предложи новата услуга за изцяло автоматизирано кредитиране Marcus, която стана особено популярна сред хората.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
dron
dron

тази новина не е ли от миналата година?

Веб киг
Веб киг

Никой не получава $42 000 на месец в САЩ. Оправете го.

Иван
Иван

Аха, верно е! Но като се събудиш ще разбереш че не живееш в болшевишка русия, а в България, освен ако наистина не живееш в болшевишка русия.

До Веб Киг
До Веб Киг

Ти ще кажеш, че не получава. Гледал ли си „Вълкът от Уолстрийт“ ?