Google бавно, но сигурно се избавя от Android

28
6385

По време на презентацията на смартфоните Pixel 3 и Pixel 3 XL, специалистите на Google нито веднъж не произнесоха името на операционната система, с която работят новите мобилни устройства. Редица медии счетоха това за странно, понеже при други подобни събития интернет гигантът досега не се е стеснявал да говори за Android.

Може би това е съвпадение, но фактите показват друго: Google постепенно се отказва от споменаването на Android. Нека се вгледаме: операционната система за смарт часовници Android Wear бе преименувана във Wear OS, платежната система Android Pay сега се нарича Google Pay и дори приложението Android Messages наскоро стана просто Messages.

Google има още няколко продукта, в които присъства думата „Android“. Това са Android TV, Android Auto, Android Things и разбира се, самата Android. Но и тук има промени. Така например, Google Home Hub Smart Display, за разлика от другите устройства на корпорацията от категорията „Интернет на нещата“ не използва Android Things, а Cast Platform. Google явно иска да се избави от Android, при това доста отдавна – от излизането на първия смартфон Pixel през 2016 година. Думата „Android“ не може да се види нито на опаковката, нито по време на зареждане на устройството.

Вече не е тайна, че Google активно разработва замяната на Android – операционната система Fuchsia. Предполага се, че тя ще бъде изчистена от недостатъците на Android и ще може да се използва в смартфоните, таблетите, смарт часовниците и в други устройства.

28
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
16 Коментари
12 Отговори на коментарите
20 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
21 Автори на коментарите
РусевМразя нациститеiShitУнуфриКурти Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
sector_ogo
sector_ogo

Забележка към Автора: Andromeda е новата експериментална разработка на Microsoft. Google разработва Fuchsia като алтернатива на Android.

А ся се
А ся се

Доколкото знам Andromeda OS е нова разработка на Microsoft, ,а Google се опитват да заменят Android с Fuchsia ?!?!?!

sector_ogo
sector_ogo

За една минута те изпреварих. 🙂

Истината в очите
Истината в очите

Нормално нали знаете, че първоначално андроид логото е означавало провала им

Иван Иванов
Иван Иванов

И разбира се ще е платена.

Кольо
Кольо

ами като не искате да ви събира данни и да ви прави рекламки , така ще е …

Русев
Русев

И какво ще им попречи пак да си събират данни и да шпионират, когато си я платим?Може би единствено факта,че вече са събрали достатъчно данни?!

Умерен Ретроград
Умерен Ретроград

Може би това е добра новина.
„гугълфон“ (примерно) ще стане марка на „елита“, това което в момента е айфон и донякъде самсунг.
И ще почнат все по-често да се появяват устройства с „андроид-гугълфрий“, „андроид-ЕУ-Едишън“, „Оупънсорс-Андроид“ и такива неща като „сейлфиш“, където анроид е само надстройка на операционната система.
И мобилните устройства няма да предават неконтролируемо лична информация и аз даже няма да си зема „нокия с фенерче“ когато четиригодишния ми руутнат смартфон стане неизползваем от старост.

Мразя нацистите
Мразя нацистите

Уважавам ценностите ти, но да ползваш четири годишна ПС, при това с пълен достъп е по-лошо от това да ползваш нова операционна система с ограничен достъп. Във втория вариант компаниите събират телеметрия, в първия /в който си ти/, това го правят престъпници и други потребители наравно с компаниите.

iShit
iShit

Защо обичаш нацистите?

Бай Ганди
Бай Ганди

Не ставаш ти за чеп драги ми троле

Мразя нацистите
Мразя нацистите

Точно за това иде реч, Гугъл искат производителност и контрол.

Tech Maniac
Tech Maniac

аз мненията на тролове, орки и други герои от приказки не ги взимам под внимание!

Illko
Illko

Тогава общността, която прие идеята за отворена система и разработчиците, ще се насочат към алтернатива. Голяма част от хората ще спрат да ползват продуктите на гугъл.

Но така е, когато има монопол или олигопол. Провеждат си стратегията, без оглед на това какво потребителите искат. А то е показно, имайки предвид дяла на Андроид спрямо iOs, WP, Ubuntu и тн…

Това ще е със сигурност началото на пътят им надолу.

Мразя нацистите
Мразя нацистите

Това е въпрос на пазара.

pix3l
pix3l

Най-много да заменят Linux с Fuchsia и да направят ребрандинг на Android… но не са толкова тъпи, че да оставят нещо, което работи и им носи пари.

Мразя нацистите
Мразя нацистите

Колко точно пари носи?

Гостилничаря
Гостилничаря

„За 7 години, откакто е на пазара, мобилната платформа Android е донесла на Google приходи в размер на 31 млрд. долара и печалба, възлизаща на 22 млрд. долара. ……… Съгласно условията на Google, ако производителят иска да инсталира Google Play на своите устройства, той трябва да предложи и всички останали приложения на Google. Така интернет компанията популяризира услугите си и печели от тях, в частност от системата с реклама на клик. Вторият голям канал за приходи е продажбата на приложения чрез магазина Google Play. Корпорацията получава 30% от продажбите на всяко външно приложение, а останалите 70% са за разработчика. Това… Виж още »

Унуфри
Унуфри

Аз за това си ползвам мобилен FF с uBlock и не знам какво е реклама 🙂