fbpx
14.8 C
София

Google без малко да патентова чужда идея за създаването на интерактивни книги

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Разработчикът Джи Ци (Jie Qi) сподели своята интересна история за опита на служители на Google да патентоват нейни идеи. По-конкретно, става дума за технология за създаването на интерактивни книги със светодиоди и сензори, вградени в страниците.

За първи път Джи Ци се замисля върху създаването на интерактивни книги през 2013 година, когато още е била студентка. Тогава, под ръководството на своя преподавател, тя създала книга с подвижни елементи, включваща светодиоди и сензори.

Тя продължила да експериментира, съчетавайки електроника и хартия и издава сборник разкази за светодиода Ели, която мечтае да стане звезда.

През пролетта на 2014 година Джи Ци е поканена да посети изследователската група Google ATAP (Advanced Technology and Projects), пред която тя показва своята работа върху интерактивните книги и получава предложение за работа. Но се отказва от това предложение, за да работи върху дисертацията си.

Но през 2016 година Ци вижда, че служителите на Google са подали заявка за патент на абсолютно същите интерактивни книги, в който нищо не се казва за нейната работа. Предварителната заявка за този патент е подадена през 2014 година, само няколко месеца след нейното посещение. И дори двамата автори на патента са именно хората, пред които показала своите книги.

С поддръжката на приятели и колеги Джи Ци показва всичко това пред ATAP. Ефект има: Google предлага да впишат нейното име в патента. Но тя отказва, понеже върху интерактивните книги е работил цял екип, а и патентът ще си остане на Google.

Само след две седмици ръководителят на ATAP е освободен. А преди няколко дни регистрацията на патента бе отказана.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини