fbpx
16.4 C
София

Google: Близо сме до създаването на ИИ на човешко ниво

Най-четени

Различни изследователи и разработчици на технологии за изкуствен интелект казват, че истинският преломен момент в постиженията в тези разработки ще настъпи (ако настъпи) тогава, когато видим „общ изкуствен интелект“ или AGI. Това е сборно название за технология, която може да постигне всичко, което хората могат, и вероятно много повече, в рамките на нашия живот.

Въпреки това много от анализаторите и специалистите в областта са скептични към тези идея. Един от тях например е и колумниста на TheNextWeb Тристан Грийн. В оригиналната си публикация той описва относително масовия случай на изкуствен интелект, който можем да срещнем в момента, за който казва, че е постигнал изключително много в развитието си през последните десетилетия, но все още не вижда начин да получим изкуствен интелект на човешко ниво, поне не и докато трае живота на днешните поколения.

В отговор на това обаче водещият изследовател на проекта за разработване на изкуствен интелект DeepMind на Google д-р Нандо де Фрейтас казва смело, че мнението му е на диаметрално противоположна посока. Според него огромна част от работата по постигането на такъв „общ изкуствен интелект“ вече е свършена и че с мащабирането на възможностите, приложенията и изчислителните мощности, свързани с изкуствения интелект, ние ще можем да постигнем AGI.

Мненията на хора като де Фрейтас не са изолирани в пространството. На същата позиция още са много други водещи изследователи в областта на машинното обучение и изкуствения интелект, сред които и главния учен на проекта OpenAl Иля Суцкевер.

„Решаването на тези предизвикателства пред мащабирането на изкуствения интелект е това, което ще осигури AGI“, публикува де Фрейтас в публикация в официалната си страница в Twitter, като по-късно добави, че според него Суцкевер е прав с противоречивите си твърдения, че някои от съществуващите невронни мрежи вече проявяват съзнателност.

Самият DeepMnd все още не е стигнал особено далеч и не смайва широката аудитория, поне не и толкова, колкото навярно на разработчиците от Google би им се искало. Изследователите в проекта работят по мултимодална система за изкуствен интелект, наречена Gato, която ще отговори на AGI нивото, но все още последните сведения, които имаме, показват, че разработките са някъде в началните си етапи. Изглежда обаче, че разработчиците в проекта са силно мотивирани и от своя лидер, който е особено визионерски настроен към бъдещето на възможностите на изкуствения интелект.

Паралелно на тези обсъждания, в пространството съществуват много спорове относно това какви действителни постижения има изкуственият интелект днес и какво би могъл изобщо да постигне и на по-късен момент, като голяма част от критиците назовават като най-голямото предизвикателство пред него мисленето на човешко ниво и вземането на решения в емоционални ситуации по начин, наподобяващ човешкото поведение, но някои от анализаторите казват, че всъщност ИИ системите и алгоритмите вече са постигнали немалко от това и предизвикателството не е чак толкова недостижимо.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини