Google блокира по 18 милиона фалшиви имейли за коронавируса на ден

0
144

От технологичния гигант Google съобщиха, че в услугите Gmail блокират по 18 милиона измамни имейла свързани с коронавируса всеки ден. По-голямата част от тези имейли съдържат злонамерен софтуер, насочен към потребителите, или опити за фишинг, и представляват само част от общо 240-те милиона спам съобщения свързани с COVID-19, с които компанията се сблъсква ежедневно, се казва в съобщение в блога на Google.

„Фишинг атаките и измамите, които наблюдаваме, използват както страха на хората, така и финансовите стимули и алчността на своите създатели, за да създадат усещане за паника и спешност, с което да се опитат да подтикнат потребителите да реагират“, заявяват от Google.

Някои от авторите на фишинг кампаниите се представят като държавни агенции или дори Световната здравна организация, които се опитват да събират измамни дарения или да разпространят злонамерен софтуер на компютрите на потребителите, които им се доверят. Някои дори се насочват към собствениците на малък бизнес и използват информация за редица икономически стимули като кредитни мораториуми или държавни помощи за предприятията, с които да привлекат вниманието на хората и да ги накарат да отворят фалшивите имейли. Други пък използват името на големи и известни компании с цел да откраднат личните данни на хората работещи или учещи от дома по време на пандемията.

„Нашите модели с машинно обучение са се развили до степен, в която могат да установяват и филтрират подобни заплахи. Ние продължаваме да блокираме успешно над 99,9% от спама, фишинга и злонамерения софтуер да достигнат до нашите потребители“, заявяват в официалното си изявление от Google.

Използването на важни за цялото общество събития, като избухването на здравна криза както в момента например, е добре познато и много често използвано от хакерите, а разпространението на фишинг и малуер в такива времена е истински бизнес. И ако само до месец по-рано хакерите можеха да използват в репертоара си най-много линкове към сайтове, които уж предлагат безплатен достъп до номинираните за Оскар филми например, то сега определено има далеч по-широкообхватна, всеобщо тревожна и популярна тема, която примесена с паниката, която предизвиква и големия шум и начина, по който се отразява на всички ни, лесно може да доведе до намалено внимание и стриктност при използването на интернет услуги, което от своя страна да ни струва огромни загуби.

Експертите по сигурността казват, че една от най-бързо развиващите се хакерски тактики в историята е използването на коронавирусната криза като тема. Zscaler, известна охранителна компания заяви, че хакерските заплахи за системите, които наблюдава, са се увеличили с 10% на месец от началото на годината и че през март те са скочили с 20%.

Google препоръчва да не изтегляте файлове, които не разпознавате, винаги да преглеждате легитимността на URL адресите, преди да предоставите информация за вход и да използвате двуфакторна проверка за сигурност, за да защитите вашите акаунти в Google.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари