Google дава гаранции за защитата на личния живот, за да утоли жаждата си за данни

За да накара потребителите да предоставят още повече лични данни, Google е готов да предложи повече прозрачност по отношение това, как тези данни ще бъдат използвани

18
1195

Google иска от потребителите повече данни откогато и да е било. В същото време интернет гигантът обеща да предостави на потребителите по-голям контрол върху това, как се използват тези данни.

Генералният директор на Google Сундар Пичай започна изказването си на конференцията за разработчици Google I/O 2019 с идеята, че

„Google се превръща от компания, която ви помага да намирате отговори в компания, която ви помага да свършите нещата“

За коректната работа на почти всички продукти на интернет гиганта потребителите не трябва да се страхуват да предоставят на компанията достъп до своите данни, включително и до списъка с контактите, местоположението и дори изображението на лицето. Така например, Google показа по какъв начин подобреният Assistant може да изпълнява нови задачи и команди от типа на „Какво е времето в града, където живее майка ми?„, „Извикай такси, за да стигна до хотела“ или „Поръчай цветя за рождения ден на сестра ми една седмица преди това„. А най-новата версия на изкуствения интелект Duplex може в автоматичен режим да наеме автомобил и да купи билет за новия филм, използвайки записаните и съхранените данни за потребителя. И още, новият център за управление на интелигентния дом с камера, може да разпознава лицата на хората от семейството и да им помага по-различен начин.

В същото време Google предлага редица нови инструменти за защита на личния живот. Компанията въвежда режим инкогнито в Google Maps и Search, интегрира нови контролни функции в браузъра Chrome, за да даде възможност на потребителите да ограничат онлайн действията на рекламодателите чрез cookie файловете и ясно обозначава, какво точно могат да записват камерите на интелигентния дом. Друг важен нов момент е използването на специалния подход federated learning, в рамките на който по-голямата част от потребителските данни се обработва директно в мобилното устройство, без да се осъществява прехвърляне към и от електронния облак.

В наши дни, когато и потребителите, и регулаторните органи все по-предпазливо се отнасят към големите технологични компании и към това, колко от техните данни поглъщат, акцентът на Google върху личния живот е много грамотен ход. Ако предоставим на потребителите повече прозрачност и контрол на личните данни, то те с много голяма вероятност ще пробват новите продукти, вместо веднага да ги отхвърлят. По-голямата част от бизнеса на Google е рекламата и колкото е по-голяма платформата, в която хората предоставят на компанията своите данни и гледат реклами, толкова по-добре.

„Нашият опит показва, че хората повече предпочитат рекламата, съобразена с техните потребности и интереси, но само ако при показването на рекламите се спазват правото на избор, прозрачността и контрола“ – заяви ръководителят на рекламния отдел на Google Прабхакар Рагаван.

С течение на времето ръстът на доходите на Google от досегашните сфери за търсене на информация и показване на реклами започна да се забавя и интернет гигантът започна да търси нови източници на доход. Опитът да внедри своите продукти възможно най-плътно в живота на потребителите, без обаче да ги дразни, е едно добро начало, дори и ако компанията засега няма конкретни идеи как да монетизира всичките тези продукти.

Въпреки че новите инструменти на Google предоставят на хората повече контрол по отношение на това, как и къде се използват техните данни, все още не е известно дали потребителите ще поискат да дадат тези данни на гигантската корпорация, която иска само да им „помага“ в ежедневието.

 


По материали на Forbes, Jillian D’Onfro

18
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
13 Отговори на коментарите
12 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
14 Автори на коментарите
Някойngc-bgПенчоПитанкатаСтанислав Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
пипи
пипи

Абе що не ви е…………………………………………………………

Пичага
Пичага

Щото не можеш …

бут-набут
бут-набут

А колко да и; го набугам?

Пенчо
Пенчо

немойш толкова, трябва повече от 3см (видях го от данните за теб в гугъл)

Инспектор ДЮДЮ
Инспектор ДЮДЮ

А къде сме НИЕ???!? Индийците напредват яко- директори на гугъл и микрософт. А уж бяхме техническа нация и втори по ЕнтелЕгентност?!?!

ngc-bg
ngc-bg

Чисто статистически: населението на Индия е ~1 350 000 000. Това е приблизително 17% от световното население.
Как мислиш – дали статистическият шанс да има Българин там е по-голям от това да има Индиец?

Инспектор ДЮДЮ до ngc-bg
Инспектор ДЮДЮ до ngc-bg

Ти па де си расъл,де си пасъл? Я оди да садиш картофи!!! ….Говоря за КАЧЕСТВО а не за КОЛИЧЕСТВО-има разлика!

zmii4e
zmii4e

Подобен отговор поставя под въпрос качеството :/

ngc-bg
ngc-bg

@Дюдю, трябва първо да мислиш приятелю и после евентуално да говориш. Иначе се получват такива излагации…а че се опитваш да обиждаш така просташки, въобще няма да го коментирам. За целта на дискусията ще обясня, простичко така, какво се има предвид под статистика в случая. Пример: Ако приемеш че 20 000 човека са заети в българското IT и те са: 30 VP, 150 директора, 500 мениджъра, 1000 lead-ове и останалите 15320 да речем – програмисти, то в Индия нещата биха изглеждали така: 3 000 000 заети в IT – 5000 VP, 20 000 директора, 50 000 мениджъра, 150 000 lead-ове и… Виж още »

blah
blah

federated learning изобщо не означава, че данните не се качват в облака

Умерен Ретроград
Умерен Ретроград

Писах под предишната статия че андроид се превръща в неконтролируем шпионин и платформа за злоупотреба с данни, по-опасен от уиндоус-10, и разните ентусиасти ми нацъкаха минуси.
Значи гугъл ще ни казва как ще злоупотребява с данните, а ако още не е измислил просто ще ги събира. Разбира се опция за отказ няма.
Абе къде са смартфоните с андроид оупенсорс и без шпионската инфраструктура и нежеланите услуги?…

Питанката
Питанката

Не знам … 😳 ония ден си говоря с един поляк за славиянските диалекти, по късно гледах ютуб и първия клип беше за славянските диалекти!!! После влезнах във фейса и там за славиянските диалекти статии …. изтрих всички програмки на Фейсбук и Гугъл от телефона си, махам от компютъра всички техни глупости, играя няколко игри които спокойно могат да се играят и на уиндолс ХР. Не съм на андроид, ако някога сменя айфона, ще е за Линукс телефон. За андроид потребителите не ми се мисли, те няма как да изтрият Гугъл от телефона, освен ако не се ровят за някакви… Виж още »

Леле
Леле

Това “фейса” звучи адски тъпо. Не ползвай, в цивилизованите общества тази социална мрежа има сериозен отлив.

Питанката
Питанката

@Леле добре, алтернатива на фейсбук и туитър ?

Станислав
Станислав

Да кажем, че имаш решение да минеш на друг телефон с Linux, но Apple-ios-а няма алтернативен Linux вариант за твоя iPhone.

Питанката
Питанката

Добре взимам един 1+ и ?

Някой
Някой

Напълно подкрепям мнението ти. Наскоро в месинджъра си писах с един приятел за разни екстремни преживявания дали е ходил- бънджи, рафтинг, etc… Една от от първите реклами после в instagram беше за скок с бънджи.

Аз ве аз
Аз ве аз

Земята е плоска!