Google дава на своя нов ИИ да чете хиляди любовни романи

1
141

Любовните романи много си приличат – по сюжет, по литературните похвати и по героите. Оказа се, че Google тъпче с хиляди подобни романи своя нов изкуствен интелект. Основата цел на това занятие е ИИ да се научи да съставя предложения, които приличат на вече прочетените. А това ще позволи на интернет-гиганта да направи своя софтуер по-индивидуален и “по-общителен”. Това важи и за приложенията на Google.

Отговорите, които получават потребителите от различните мобилни приложения са твърде формални. Потребителят получава необходимата информация, но тя е някак безжизнена. “Надяваме се, че този проект, както и бъдещите подобни проекти, ще направят нашите приложения по-общителни с възможност за промяна на тона и стила” – каза Андрю Дей (Andrew Dai), един от главните програмисти в този проект.

Защо за обучението на ИИ да не се използват философски трактати, научни работи и класическа литература? За какво са му на ИИ любовни романи? Специалистите на Google считат, че в тези романи се описват едни и същи ситуации, но с различни думи, изрази и стил. Едно и също събитие, среща или случка се описват с различни думи. По този начин ИИ се учи да различава предложенията със сходни значения и нюансите на човешкия език.

Процесът на обучаване на ИИ чрез литературни произведения не е лесен. Първоначално системата няма никакви знания, но те постепенно се натрупват, подреждат и изграждат. Към днешен ден новият ИИ се е запознал с 2865 любовни романа. Една от задачите, поставяни пред този ИИ е да разкаже със собствени думи какво е прочел. Той повтаря това много пъти, докато резултатът не стане дори по-добър от първоначалния.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

1 коментар за "Google дава на своя нов ИИ да чете хиляди любовни романи"

Извести ме за
avatar
Сортиране по:   най-нови | най-стари | най-висока оценка