Двуфакторната автентификация отдавна престана да бъде начин на презастраховка, превръщайки се във важен инструмент за сигурност, който вече е спасил мнозина. В края на краищата, дори ако паролата от вашия акаунт в социалните мрежи или още по-малко Apple ID, към която са свързани вашите устройства, бъде разпозната от външен човек, той няма да може да премине авторизацията, без да въведе SMS кода, пристигащ на вашия телефонен номер. Поради това, измамниците започнаха да лъжат и изпращат на потенциалните жертви съобщения за вече направена промяна на паролата и предложение да кликнат върху фишинг връзка, за да отменят това действие. За избягването на подобни ситуации в бъдеще, Google реши да се справи с тях.

Google пусна актуализация на фирменото приложение „съобщения“ с вграден механизъм, който ще маркира проверените съобщения със специална икона. По този начин компанията иска да покаже, че връзките, кодовете за авторизация и останалата информация, която постъпва във вид на подобни съобщения, са надеждни и безопасни. В резултат, потребителите ще знаят, че ако кликнат върху URL-адреса от съобщението, няма да достигнат до фишинг-страница и няма да загубят акаунта си, ако въведат своето потребителско име и парола на нея.

Как може да се верифицира съобщението?

Разбира се, реализирането на такава система без помощта на компаниите, които изпращат съобщенията до потребителите, Google нямаше да успее. Поради това тя трябваше да се ангажира с тяхната поддръжка и да им предложи процедура по верификация. Разбира се, от съображения за сигурност, тя ще се извършва не веднъж, а всеки път, когато се изпраща съобщение. За целта, компаниите трябва да изпращат хеш послания от Google и те вече да се пренасочват към адресата. В резултат на това, съобщението ще може да бъде прието само от човекът, за когото е предназначено, а търсачката в тази верига играе ролята на посредник.

Отляво - непотвърдено съобщение, отдясно - потвърдено
Отляво – непотвърдено съобщение, отдясно – потвърдено

Въпреки, че убеждението на всички популярни компании да преминават верификацията е доста трудно, Google вече постигна известен успех. Тя успя да преговаря с няколко предприятия от САЩ, Индия, Мексико, Бразилия, Великобритания, Франция, Филипините, Испания и Канада. Точният списък обаче все още не е разкрит. Най-вероятно това се дължи на факта, че общият брой компании, които са се съгласили с условията на гиганта, все още не е достатъчно голям, така че по принцип това може да се разкрие пред широката аудитория.

Защита от спам в „Съобщенията“

Освен това Google интегрира в „Съобщения“ механизъм за подаване на жалба за спам. Алгоритмите на приложението ще анализират подателя и съдържанието на съобщението и в случай на откриване на признаци на опасност ще предлагат възможност за подаване на оплакване. Засега обаче тази функция също не работи във всички страни и най-вероятно зависи от телекомуникационните оператори. Но тъй като обикновено те също са в сътрудничество със спамерите, не бива да разчитаме много на вградения блокер, освен ако той не работи изцяло на софтуерно ниво, независимо от операторите.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Светослав Димитров???
Светослав Димитров???

Десподов/Арсов ти ли си? това ли ти е истинското име и снимка??

Или това е поредният фейк профил на пишман Гугъл „преводач“ със профилна снимка свалена от „Елмаз“????

Следя те изкъсо, да знаеш!!

Леля Гошка
Леля Гошка

Не е Арсов-Читател съм . Бегай си купи свръх-дозата бе наркоман .и аз следя Сестра ти и ще и спукам пуканката от IP пакети.

Тахтун
Тахтун

Моля ви се, поне тук не използвайте „верифициране“! Това, че някои гламави пишман-писачи го правят не значи, че е правилно! Ако не знаете българската дума ПРОВЕРКА питайте!