Google влага значителни средства в разработването на самообучаващи се невронни мрежи, използвани в автоматичното разпознаване на човешката реч.

В началото на седмицата интернет гигантът обяви, че е добавил поддръжката за разпознаване на речта за 21 нови езика, включително арменски, бенгалски, лаоски, сингалски, судански, непалски, тамилски и други. С това обновяване Google увеличи броя на разпознаваните езици до 119.

В своя официален блог Google специално подчерта, че чрез въвеждането на текст с помощта на глас става тройно по-бързо, в сравнение с традиционното въвеждане чрез клавиатурата.

За увеличаване на разпознаваните езици Google се е обърнал към местното население. Местните жители са дали на интернет гиганта образци от своята разговорна реч (общи фрази), които са използвани за обучаване на невронните мрежи. Обучавайки се на конкретни примери, алгоритмите са увеличили точността на разпознаване за всеки един от новите езици.

Новите езици са вече добавени и в Cloud Speech API и скоро ще станат достъпни в различните приложения и онлайн услуги на Google с поддръжката на гласово разпознаване, включително Google Translate и Gboard.

Едновременно с новите езици Google въведе и поддръжката на гласово въвеждане на емотикони, която засега работи само с английски език.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари