fbpx
5 C
София

Google добави Grooveshark в пиратския филтър

Най-четени

Google тихо разшири списъка си с цензурирани фрази с услугата за стрийминг на музика Grooveshark. Пиратският черен списък бе въведен, за да намали нарушенията на авторски права и да скрие някои ключови думи от функцията за автоматичното довършване в Google. Засега не се знае на каква точно основа Google избра да премахне Grooveshark.

Има определени думи, които Google не иска потребителите да виждат, освен ако не търсят точно тях. Напишете първите букви на срамна част от човешкото тяло, на вулгарна дума или дори на нетрадиционна сексуална ориентация и ще забележите, че Google се въздържа да довърши едни от най-очевидните и търсени предложения. От повече от две години Google прилага същата тактика, за да филтрира и ключовите думи, свързани с пиратството. Можете да видите резултата по-долу – функцията за автодовършване пропуска да покаже най-вероятното предложение за “the pirate bа”.

След първоначалното обявяване на черния списък Google разширява филтъра от време на време, като последно добави стрийминг услугата Grooveshark. Обръщаме внимание на тази услуга, защото Google всъщност е получил сравнително малко DMCA (Digital Millennium Copyright Act) молби за премахване на Grooveshark домейна, а именно тези оплаквания компанията по-рано посочи като основна причина за налагане на цензура.

Grooveshark, който се ръководи от Щатите, има повече от милион посетители дневно и има лицензни договори с няколко независими музикални компании. Въпреки това, големите музикални къщи не са дали лиценз на компанията, заради което има и няколко заведени срещу нея дела. Трафикът на търсене на “Grooveshark”, както виждате по-долу, е спаднал в края на април, което показва, че оттогава думата е в черния списък. Това съвпада с времето, когато Universal Music Group спечели дело срещи стрийминг услугата.

Google обясни, че налага цензура, съблюдавайки няколко фактора. “Ние премахваме думи от функцията за автоматично довършване, когато разберем, че тези думи са тясно свързани с резултати, нарушаващи права. Когато преценяваме кои думи да бъдат изключени, изследваме няколко фактора, включително връзката между думата и резултатите, които са включвани във валидни DMCA молби за премахване”, обясни говорител на Google.

Изключването на Grooveshark от предложенията обаче не изглежда базирано на алгоритми или DMCA молби. Google, както можете да видите тук, получава (в момента на писането на тази статия) средно пет молби седмично за премахване на Grooveshark, докато в сравнение с това за BTloft получава 190 седмично, а BTloft не е в пиратския черен списък на Google. Разликата в крайния брой на подадените молби също е съмнително голяма – 263 за Grooveshark и 24 591 за BTloft. А относно URL адресите, за Grooveshark общо са 2447 (11 седмично), докато за BTloft са 610 148 подадени молби (1967 седмично). Може би големите музикални компании дърпат конците на Google зад кулисите?

Google каза, че не може да предостави повече детайли относно как избира кой да бъде включен във филтъра, като даде следното изявление: “Нашите алгоритми предотвратяват появата на думи, които са тясно свързани с пиратството, в предложенията на автоматичното довършване.”


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини