Google добавя Kotlin като официален език за Android

2
122

Ежегодната конференция за разработчици на Google вече е в ход. Една от новините, които не предизвикаха толкова широко отразяване е нещо, което беше посрещнато с всеобщо одобрение от гостите на конференцията. Става дума за официалното добавяне на Kotlin, като програмен език за разработка на Android приложения.

Разработен от чешката компания Jetbrains, Kotlin е сравнително нов език, използващ Java Virtual Machine. Платформата е рекламирана, като език, който предлага най-доброто от известните му събратя, като Google го описват, като „брилянтно проектиран, зрял език, който вярваме ще направи Android разработката по-бърза и забавна“. Самият Kotlin не е директно съвместим с Java, но благодарение на общите им корени, те могат да работят заедно, което означава, че програмистите могат да пишат код на него, след което да го изпълнят с помощта на поддръжката на JVM от Android. Новият статут на Kotlin, като официален език за разработка директно го включва в Android Studio 3.0 по подразбиране, заедно с вградени инструменти за конверсия.

„За разработчиците на Android, поддръжката на Kotlin представлява шанс да използват един модерен и мощен език, който позволява разрешението на общи проблеми. Лесно е да започнете с Kotlin, като той може да бъде интегриран безпроблемно във вече съществуващи проекти, което означава на свой ред, че вече наличните ви умения и технологични инвестиции биват запазени“, обяснява в публикация в блога на JetBrains Максим Шафиров, главен изпълнителен директор на компанията. Освен това, Google обяви, че открива и некомерсиална фондация за развитието на Kotlin, като JetBrains ще продължат също да развиват езика сами. Компанията има смели амбиции за Kotlin, като вече е осигурена поддръжката за macOS и iOS. JetBrains разработва версия на езика, насочена и към IoT/вградени устройства.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
2 Автори на коментарите
Методи ДамяновBai Hoi Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Bai Hoi
Bai Hoi

JetBrains е чешка, а не руска компания.